Wat bepaalt wanneer een ingevroren menselijk embryo dood is?

Eigenlijk is het niet te bevatten dat een ingevroren menselijk embryo door bepaalde handelingen kan uitgroeien tot een gezond mens.
Is er iets waaraan een specialist kan zien of het ingevroren embryo dood of levend is?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Omdat een gezonde en op de juiste wijze bevroren embryo weer tot leven gewekt kan worden 9celdeling en stofwisseling) is hij niet echt dood te noemen. Ware hij dood dan kon hij niet "opstarten" . Zo zijn er immers ook sporen die duizenden jaren inactief kunnen zijn en dus in een "slaaptoestand"zitten. het is dus vrij lastig om leven eenduidig te definieren. Soms is de stofwisseling wel aanwezig , maar is deze zeer traag en is in staat om ontleding tegen te gaan. Ze is dan echter zo langzaam dat het niet waarneembaar is. Wanneer de ontleding is ingezet zou je over definitief dood kunnen spreken. Als men de cryotechnologie goed beheerst zal er een nieuwe definitie voor "dood "ingevoerd moeten worden. Voor biosystemen met weinig cellen is dit al zover. het probleem met grotere organismen is dat bij het invriezen celschade en daardoor bederf (ontleding) ontstaat. Ik vermoed dat het een kwestie van tijd is om dat echter onder controle te krijgen. Ik vermoed dat mensen die ingevroren zijn op de klassieke methode celschade hebben en niet meer te wekken zijn, ook als men de perfecte ontdooiprocedure heeft gevonden. de grootste schade ontstaat immers bij (onjuist) invriezen. De naaldvormige , te grote ijskristallen prikken celwanden en lysosomen lek, waardoor het bederf reeds is opgestart maar door de koude vertraagd is. Wanneer we dat weten te voorkomen, zijn we een eind verder. het is dus lastig om te bepalen wat dood of levend is als je naar bepaalde organismen in bijzondere omstandigheden kijkt. Alleen een meetbare stofwisseling als criterium aanhouden is te kort door de bocht.

volgens mij kunnen ze dit niet zien. bij een ivf/icsi poging met de terugplaatsing van een cryo (bevroren embryo)krijgen de as ouders pas te horen of de terugplaatsing door kan gaan ná de ontdooiing. veel cryo's overleven de ontdooiing niet.

Waaraan een specialist dat precies kan zien dat is niet zo makkelijk te zeggen. Dat is heel specialistisch werk. Het invriezen en ontdooien is wel belastend voor de embryo’s, alleen de beste overleven deze procedure. Het invriezen van kwalitatief mindere embryo’s heeft geen zin. Deze gaan na ontdooien niet meer over tot deling. Alleen heel goede embryo’s worden ingevroren en dan nog komt het wel eens voor dat deze na het ontdooien niet meer vitaal blijken te zijn. Er zullen wel testen zijn waaraan men kan zoek of een embryo van goede kwaliteit is om ingevroren te worden en of het na ontdooiing nog steeds van goede kwaliteit is.

Bronnen:
http://www.mst.nl/gynaecologie/ivf/kans_op...

Vreemd genoeg is daar zeer weinig informatie over. Ik heb dit, na langdurig zoeken, voor je gevonden: "Na de eerste stappen van dilutie (verdunning) kan reeds de overleving worden geëvalueerd en worden er meer eicellen ontdooid naar gelang de noodzaak en de voorraad. Nadien worden de eicellen, die de procedure overleefden, voor 24 uren in cultuur gezet om de verdere klievingscapaciteit (mogelijkheid tot celdeling) te beoordelen waarna de embryo's getransfereerd (verplaatst) worden." Bron: http://books.google.nl/books?id=KkWAqXAJ8ysC&pg=PA69&lpg=PA69&dq=hoe+ontdooien+cryo&source=bl&ots=DErERrBo7o&sig=x2tRJmojgsfhu3MJId94HGgNGr4&hl=nl&ei=0dztTYqIC8eBOprgoZII&sa=X&oi=book_result&ct=result&resnum=4&ved=0CCoQ6AEwAzhG#v=onepage&q=hoe%20ontdooien%20cryo&f=false Wat ik dus begrijp met mijn totale lekenverstand is, dat een embryo niet levensvatbaar en dus dood is, als na ontdooiing geen celdeling te bespeuren is.

Een ingevroren embryo is dood, want het heeft geen stofwisseling.

Zover ik altijd heb geleerd, kunnen bacterien (vaak eencellige) ook diep ingevroren worden maar wanneer het warmer word gewoon weer leven, dood zijn ze nooit geweest aangezien je ze niet opnieuw tot leven kunt wekken. Maar de stofwisseling is wel dusdanig laag dat ik niet denk dat je daaraan kunt zien of het nog leeft. Ik ben wel benieuwd hoelang een embryo ingevroren overleefd maargoed. Een embryo is en blijft al samengesmolten maar het lijkt me toch dat voordat e het inbrengt het al wel ontdooit moet zin omdat de temperatuurverschil anders veels te groot zou zijn. Als je 'het' zou ontdooien zou je met een microscoop in principe toch iets moeten kunnen zien, maar ik weet niet of het wel zo verstandig is... Voor de rest weet ik vrij zeker dat er methode zijn om te kijken of de embryo nog leefde maar vrees ik dat veel van die methodes dan alsnog de dood ervan betekennen. Is het niet juist OMDAT ze het niet kunnen testen dat ze er vaak meerdere tegelijk inbrengen om te kijken of er hopelijk in ieder geval 1 het wel doet.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100