Waarom zou de mens zelfbewust zijn geworden, zijn instinct grotendeels achterlatend, niet te filosofisch graag.

Weet jij het antwoord?

/2500

Een van de redenen die ik kan bedenken, is mogelijk dat er steeds minder gevaar was voor overleven. Zodra er eigenlijk geen gevaar meer is, althans niet op het niveau van het opgegeten worden door een leeuw of zo, zou je kunnen verwachten dat mensen tijd kregen om na te denken, te filosoferen en te redeneren... gewoon omdat er tijd voor was. Zelfbewustzijn hadden de oermensen sowieso al wel, maar het instinct grotendeels achterlaten... daar heb je gelijk in, dat gebeurde idd. En, dat dus m.i. naar aanleiding van bewust kunnen redeneren, omdat het veilig genoeg is om dat te doen... en daaruit kwam de steeds verdergaande beschaving uit voort.

Omdat de omgang met alleen maar soortgenoten een andere strategie vraagt dan in de vrije natuur. Zo heb ik informatie gehad over een wetenschapper die een jaar lang een groep apen had geobserveerd. Bij terugkeer naar de stad had die grote moeite om weer te wennen. De lichaamstaal, het gedrag en het handelen was zeer tegenstrijdig. Voor haar heel herkenbaar, maar de ander was zich er niet eens van bewust. De lichaamstaal liet bijvoorbeeld zien dat ze boos waren en het liefst de ander zouden aanvliegen. Ze deden het alleen niet. Ze bleven keurig netjes en beleefd tegen de ander. Ik denk ook dat het per mens verschillend is. Er zijn wel degelijk groepen mensen die gewoon hun oerdriften volgen. Dat is bijvoorbeeld crimineel gedrag, behoefte naar macht, anderen pesten en ga zo maar door. Door regels te stellen binnen de gemeenschap wordt het in toom gehouden voor zover het mogelijk is. Dus ik weet niet of jouw stelling wel correct is. Dit is geen filosofisch antwoord, maar als een grote groep mensen samen leeft en er voldaan is aan de primaire levensbehoeften en ze voldoende afleiding hebben dan is de interactie tussen de mensen anders. Bijvoorbeeld een popconcert of een voetbalwedstrijd voor het WK dat is meestal zonder vechtpartijen als er een soort van vriendschappelijke eenheid en status aan verbonden is.

Er zijn nog heel veel dingen die we niet begrijpen op het gebied van 'denken' in de ruimste zin van het woord. Hoe geheugen precies wordt opgeslagen is nauwelijks bekend, zelfbewustzijn begrijpen we niet... We hebben geen idee waarom wij over ons handelen na kunnen denken en filosoferen, en waarom een goudvis dat met de aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid niet kan... Dat het te maken heeft met de manier waarop onze hersenen werken is wel duidelijk, maar verder tasten we nog in het duister. In tegenstelling tot wat veel mensen denken is het niet zo dat organismen (dieren bijvoorbeeld) altijd maar evolueren tot steeds maar geavanceerdere wezens. Dat is soms het geval, maar vaak ook niet. Geavanceerder is sowieso niet perse effectiever. Waarom bepaalde takken van de dierengroep Primaten bewustzijn ontwikkelden is niet te zeggen. Toevallige mutaties? Een langdurige periode waarin intelligentie een zeer groot voordeel had? En of dit alles genoeg is om na miljoenen jaren zelfbewustzijn te creëren weten we niet. Er zijn alleen wat speculaties en ideeën over.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100