Kunnen insekten ook genezen van een ziekte zonder altijd dood te gaan?

Alle zoogdieren kunnen ziek worden en daarna daarvan genezen

Weet jij het antwoord?

/2500

Hoe constateer je dat insecten ziek zijn. Een dier gaat niet meer eten, of liggen en zielig kijken. Een plant gaat hangen, maar een insect? Ik denk het wel, neem bijvoorbeeld een worm, die groeit weer aan als je hem doormidden snijdt. Ik denk dat elk levensvorm een vorm van herstelmechanisme heeft. Leven wil leven.

Voor zover ze dat kunnen, zullen wij daar weinig of niets van merken. Een insect is in de regel maar een heel piepklein beestje dat niet zo lang zonder zijn eerste levensbehoeften kan, en zodra er iets is dat dat ritme verstoort, is het in de praktijk vermoedelijk geen lang leven beschoren. Mochten er ziektes zijn waar ze overheen komen dan is dat voor ons buitengewoon moeilijk om waar te nemen, zéker in de vrije natuur. Nu is het voor insecten, die een kort leven hebben en een snelle ontwikkeling doormaken EN met heel velen zijn, niet zo belangrijk om als 'persoon' een ziekte te overleven als voor hogere dieren. Een ziekte die een populatie treft (want insecten leven zelden alleen) zal altijd een paar resistente individuen kennen, waardoor de groep uiteindelijk zal weten te overleven en voor die ziekte niet bang meer hoeft te zijn. Zoals wij immuniteit binnen ons lichaam opbouwen, bouwen insecten die op binnen de kolonie. Zoogdieren zijn natuurlijk een heel ander verhaal, al gaat het idee van groeps-immuniteit ook dáár op, en hebben we op die leest geschoeid hele inentingsprogramma's opgesteld. Maar overleven voor een individu is uiteindelijk belangrijker, omdat er zo veel tijd en energie in is geïnvesteerd. Niet te vergelijken met de bliksemsnelle ontwikkeling van een gemiddeld insect. De natuur doet niet aan zielig, die filtert keihard en zonder aanzien des persoons de zwakkere exemplaren eruit. En alleen mensen zijn in staat in dat proces in te grijpen. Of dát altijd verstandig is, is een heel andere discussie.

Waarschijnlijk gaan insecten altijd dood als ze ziek worden. Alles in de natuur waar heel veel aantallen van zijn, komen er regelmatig heel veel aantallen bij en gaan heel veel aantallen dood. Neem bijvoorbeeld kikkervisjes van de bruine kikker, dit is wel geen insect maar een mooi voorbeeld. Na slechts een legsel , van een kikker, zijn er wel 500 kikkervisjes. Deze moeten allemaal eten. Vrijwel de hele dag wordt besteed aan eten. Ieder k.visje dat wat minder sterk is, krijgt hierdoor te weinig voedsel naar binnen, zal dus niet groeien en dus nooit een kikker worden. Als de anderen k.visjes al het aanwezige voedsel op hebben, beginnen ze elkaar op te eten, net zo lang tot er een 25 stuks van de 500 over zijn. Is er nog steeds te weinig voedsel dan kan het restant op een paar na geen kikker meer worden, omdat de overschakeling van k.visje naar kikker veel energie kost. Slechts enkele zullen een kikker worden. Het beschikbare voedsel bepaalt dus de aantallen Zou er voldoende voedsel zijn dan blijven er mischien wel 300 kikkers over! Bij de insecten gaat het net zo, maar dan veel extremer. Ineens zijn er heel veel, worden ze ziek, dan gaan er heel veel dood, een beetje ziek is er niet bij, want dan kan je al niet meer mee komen met de rest. Alleen de meest gezonde gaan door, dat moet ook welvoor een gezond nageslacht. Dus een ziek insect, kan direct niet meer meekomen in het geheel en valt af, herstellen is er niet bij. Toegevoegd na 4 uur: Bladluizen kunnen in een paar dagen wel duizend keer zo veel worden, maar na een paar regenbuien gaan er ook weer duizenden dood, die worden niet ziek, maar gaan dood, een tussenweg is er denk ik niet. Of gezond of dood.

Insecten kunnen besmet worden door bijvoorbeeld bacteriele infecties of parasieten. Bijvoorbeeld de massale bijensterfte van de afgelopen jaren is wellicht veroorzaakt door een parasief. Echter kunnen er resistente exemplaren en later ook resistente volken ontstaan, die wel besmet of aangetast raken maar niet sterven. Die gaan niet dood na infectie.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100