Hoe kan het dat een bepaalde soort boom water afgeeft terwijl het al een week kurkdroog is?

Ik liep gister even door het bos, en zie bij een soort boom (het zijn er meerdere bij elkaar) waterdruppelsvanaf komen, mijn vraag is hoe kan dat, vorig jaar was dit ook zo bij dezelfde bomen.

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Tijdens mijn studies heeft mijn prof dergelijk fenomeen bij de berk (betula pendula) eens toegelicht. Het komt enkel voor bij bomen die in het voorjaar een zeer hoge worteldruk ontwikkelen. Het sap wordt dan onder druk naar boven geperst. Dergelijke bomen kan je "melken", aan berkensap wordt heel wat positieve geneeskracht toegeschreven. Als de turgordruk in de sluitcellen van de bladmondjes zeer hoog is, blijven deze open staan. Als er dan binnen het blad veel groei-activiteit is, kan het voorkomen dat er sap via deze huidmondjes naar buiten wordt geperst. Zelf heb ik het ooit eens waargenomen; minuscule drupjes alsof je door een fijne nevel loopt. Maar dat komt niet in de buurt van jou druppels van 3 tot 4 mm. Kan je de boom eens beschrijven? Vooral de bast en de bladvorm komen van pas bij determinatie. Een foto zou natuurlijk nog veel beter zijn.

Misschien licht het aan de boomsoort

De wortels van een boom zitten soms erg diep, en diep in de grond is er meer water aanwezig dus de bomen zijn nog lang niet verdord. Dat er water uit lekt, dat kan door beschadiging komen. Op dit moment zijn de sapstromen in een plant maximaal, dat betekent dat er (relatief gezien dan) veel druk op staat. Bij het beschadigen van een boom kan dit op die plaats gewoon druppels vocht gaan lekken.

Is het wel water? Het kan ook hars zijn, of nectar uit bloemen, of honingdauw van bladluizen bijvoorbeeld. Bomen kunnen wel degelijk 'zweten', maar dat zou je nu juist helemaal niet moeten merken omdat de lucht vrijwel overal erg droog is.

Het kan ook hars zijn.

Het houdt het water vast

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100