In hoeverre kunnen we het autonome zenuwstelsel onderscheiden van het somatische zenuwstelsel?

Mijn moeder vertelde laatst tijdens het eten over een onderzoek dat een aantal artsen bij haar op het werk uitgevoerd hadden. Bij dit onderzoek spoten ze een aantal proefpersonen medicijnen in die adrenaline-productie veroorzaakten/bevorderden, terwijl ze tegelijkertijd een bepaalde toon hoorden. Na enige tijd zorgde dit ervoor dat de proefpersonen zelf adrenaline gingen produceren nadat ze de toon alleen maar hoorden of eraan dachten, een pavlov-effect.

Ik vroeg me nu af of dit een manier is om iets dat normaal door het autonome zenuwstelsel geregeld wordt te regelen met het somatische zenuwstelsel, of dat ik dit moet zien in 2 delen, waarbij het denken aan de toon in het somatische deel gebeurt, terwijl de reactie daarop (adrenaline-productie) iets van het autonome zenuwstelsel is.

Overigens heb ik maar 2 jaar biologie gehad...

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

We kunnen het zenuwstelsel onderscheiden in bewust (het somatische) en onbewust (het autonome), dit word ook wel willekeurig en onwillekeurig genoemd. Maar het zijn verwarrende begrippen, het autonome reageert namelijk niet zomaar willekeurig, het zenuwstelsel werkt namelijk als één geheel en alle activiteiten zijn nauwkeurig op elkaar afgestemd.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100