groeien de poten van een kikker er terug aan als zeer een keer afgetrokken zijn?

ik heb eens gehoord dat bij een kikker of pad, de pootjes een tweede maal aangroeien, als ze er eens worden afgetrokken. het zou een verdedigingsmiddel zijn als een reiger ze pakt, zouden de poten een maal loskomen, zodat de kikker of pad kan ontsnappen. dit zou maar een maal kunnen gebeuren?

Weet jij het antwoord?

/2500

Ledematen van een reptiel (op de staart na dan)kunnen eenmalig teuggroeien

Nee, gaat niet gebeuren. Regenearraitie van een ledemaat (poot) bij een kikker lukt alleen nog maar in het eerste stadium, als kikkervisje. Als je een volwassen kikker een poot uittrekt, heb je gewoon een dooie of bijna dooie kikker. Of het wondje heelt wel, maar er komt geen nieuw pootje voor terug. De staart van een salamander - een aan de kikker verwante amfibie - kan wel opnieuw aangroeien, meerdere keren zelfs. En ook de pootjes van de salamander blijven braaf terugkomen. Toegevoegd na 2 minuten: Het leuke van regeneratie is : als het kan, kan het keer op keer op keer, en als het niet kan, gebeurt het ook niet één keer. Toegevoegd na 1 dag: Ik heb 'regeneratie' in de eerste zin iets te vaak verbeterd, behalve goed geloof ik.

Bronnen:
http://evodisku.multiply.com/journal/item/917

nee bij ledematen van een gewerveld organisme is dat onmogelijk. dat zou hetzelfde zijn dat als jij een been verliest dat al je botten spieren huid en andere weefsels terug zouden groeien.

Bij sommige reptielen kan dit, bij kikkers (amphibien) kan dit niet. Zo overigens wel handig zijn voor die mensen die van kikkerbilletjes houden. Mmmmm....

Nee, dit kan niet. Er is wel een uitzondering die het wel kan, maar dat is geen kikker of pad. De axolotl is een unieke salamander die dit wel kan. Hij kan complete lichaamsdelen en ook organen regenereren.

Bronnen:
http://www.axolotl.be/informatie.html
http://www.vkblog.nl/bericht/324717/Stamce...

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100