als een mens gaapt is dat dan ook aanstekelijk voor dieren en/of andersom?

bij mens op mens is het nogal aanstekelijk maar zijn dieren er ook vatbaar voor?

of als een dier gaapt is en andere dieren zien dit werkt dat dan aanstekelijk?

Weet jij het antwoord?

/2500

Bij mijn 2 katten is dat wel zo ja. Maar ik gaap derentegen niet als mijn dieren gapen.

Dat kan maar bij katten heeft geeuwen de betekenis van niet aanvallen. Je kunt vreemde katten soms wel op hun gemak stellen door zelf flink te geeuwen.

Dit is zeker aanstekelijk! Ik had vroeger een hond, en het was erg opvallen dat als iemand van ons ging gapen, onze hond ook ging gapen. En andersom. Bij ons in ieder geval.

Uit eigen ervaring kan ik zeggen ja.. Heb gezien als paarden in het weiland staan te soezelen bij elkaar en er gaapt er eentje ( wat overigens een ontzettend maf en grappig gezicht is bij paarden.....) dan gebeurd het geregeld dat een ander het ook gaat doen en ikzelf moet er ook van gapen als ik het zie.

Nee, dit kopieëren wordt veroorzaakt door spiegelneuronen. De aanwezigheid van spiegelneuronen is tot nu toe alleen aangetoond bij mensen en bij sommige vogels.

Bronnen:
http://bewustzijninwording.blogspot.com/20...

Ja, toevallig was ik laatst bij een lezing van Machteld van Dierendonck (gedragsdeskundige) en die vertelde dat dit het enige soortoverschreidende gedrag is. Dus precies het antwoord op jouw vraag. Toegevoegd na 32 seconden: dit = gapen

Bronnen:
Machteld van Dierendonck

Ik heb altijd geleerd dat meegapen of teruggapen een vorm is van empathie. Bij de gemiddelde mens met autisme zul je dit gedrag bijvoorbeeld niet vaak zien, omdat zij vaak niet in staat zijn empathie te tonen. Dit wordt weer veroorzaakt door een bepaald neuron in de hersenen wat ontbreekt. Ik weet niet of het ooit wetenschappelijk is onderzocht (vast wel), maar empathie schijnt alleen een menselijke eigenschap te zijn. Bij een hond is gapen bijvoorbeeld een uiting van dominantie of onderwerping. Als ik het op deze manier bekijk denk ik niet dat het voor dieren aanstekelijk is als wij gapen, behalve misschien voor apen. Andersom zou dan weer wel kunnen natuurlijk! Groetjes, Amber

als ik gaapte gingen mijn honden ook gapen.Soms leek het of het niet met volle overtuiging was .

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100