Wat voor een beestje is dit?

Gezien op het strand in Australië.

Toegevoegd na 39 minuten:
In Australië noemen ze dit beestje een "toebiter"

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Dat is een beestje wat we in nederland een veenmol noemen. http://www.hoofddorpsecourant.nl/page/Lokaal/Regionaal/Achtergrond/Veenmol.32280.news de veenmol, een ver familielid van krekels. Hij leeft grotendeels onder de grond en is vooral 's nachts actief. De veenmol gebruikt zijn grote voorpoten als graafwerktuig en kan er ook goed mee zwemmen. Hij heeft een voorkeur voor dierlijk voedsel zoals ritnaalden, engerlingen, rupsen en regenwormen. Dat is nuttig in de tuin maar met zijn gegraaf woelt hij jonge plantjes om en knaagt ook aan plantenwortels. Een echte plaag wordt hij echter nooit. Volwassen veenmollen worden het meest gezien van eind april tot eind mei tijdens de balts. Het vrouwtje bouwt 8 - 30 cm onder de grond een nesthol zo groot als een kippenei met 200 - 300 eitjes. Dit nest wordt voorzien van afwateringstunnels. Bovengronds knaagt ze alle planten weg zodat de zon het nest kan verwarmen. Na 10 - 45 dagen komen de jongen uit. Het vrouwtje bewaakt de nymfen tot ze 2 - 3 weken oud zijn. In het nest eten ze wortels en humus. Pas na 500 dagen en twee winters is een veenmol volwassen. Volwassen dieren leven dan nog 70 - 600 dagen. Vijanden van de veenmol zijn onder andere katten, uilen, kraaien en mollen. Eind juli begin augustus zoeken zij hun overwinteringsplaats weer op. Bijzonder: De veenmol is met 5-6 centimeter één van onze grootste insecten. De soort is hier vrij zeldzaam geworden. Daarom staan ze op de Rode lijst als kwetsbare en beschermde diersoort. Belangrijke bedreigingen zijn verdroging van hun leefgebied en verstedelijking. Ook zijn ze gevoelig voor intensief agrarisch beheer en insecticiden. Bij oppakken steekt de veenmol niet, maar scheidt wel een bruin vocht af. Waar: Onze veenmol komt voor in een brede strook van West-Europa via Rusland en China tot in Australië. In Haarlemmermeer is de veenmol gevonden in de veengebieden bij Rijsenhout en Vijfhuizen, in de schooltuintjes in De Heimanshof en in de klei langs de Geniedijk in Hoofddorp-Centrum. Toegevoegd na 2 minuten: Overigens: toebiter = toe biter = beestje wat in je tenen bijt.

volgens mij is het een soort van de sprinkhanen Toegevoegd na 8 minuten: het beestje lijkt veel op de Rhagonycha zie link

Bronnen:
http://www.google.nl/images?hl=nl&rlz=1T4F...
http://www.whatsthatbug.com/2009/04/17/toe...

Als ik de voorste poten zo zie lijkt dit me een veenmol. Mischien is het deze?

Bronnen:
http://en.wikipedia.org/wiki/Gryllotalpa_b...

Er schijnen noal wat soorten tenenbijters te zijn. Guide » Arthropods (Arthropoda) » Insects (Insecta) » True Bugs, Cicadas, Hoppers, Aphids and Allies (Hemiptera) » True Bugs (Heteroptera) » Aquatic Bugs (Nepomorpha) » Giant Water Bugs (Belostomatidae) » Lethocerus » Eastern Toe-Biter (Lethocerus griseus)

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100