Hebben kinderen van dezelfde ouders ook dezelfde DNA?

Er wordt gezegd dat we ons DNA voor 50% van onze vader, en voor 50% van onze moeder krijgen. En dan ligt het er nog aan welk DNA van welke ouder dominant is. Maar betekent dit dan dat kinderen dan exact hetzelfde DNA zouden kunnen hebben? Ik heb nl. altijd begrepen dat het DNA van ieder mens uniek zou zijn.

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

nee het dna van 2 broers van dezelfde ouders is niet gelijk aan elkaar DNA van broer en zus is niet hetzelfde. Een DNA-vingerafdruk wordt gemaakt door bepaalde delen van het gevonden DNA te vermeerderen met behulp van de Polymerase Chain Reaction (PCR). Deze delen van het menselijk DNA verschillen zo sterk van persoon tot persoon dat deze hypervariabele delen een nagenoeg persoonsspecifiek DNA-patroon opleveren. In dat opzicht is een DNA-vingerafdruk net als een echte vingerafdruk. Je kunt er geen medische gegevens of persoonlijke kenmerken uit aflezen, maar ieders profiel is wel nagenoeg uniek.

Ze hebben niet exact hetzelfde DNA. Je kan het zien als 2 bakken met lego blokjes: een rode & een blauwe. Als je uit beide bakken de helft van de blokjes pakt, dan heb je ook niet altijd dezelfde blokjes. Daarnaast kan je die blokjes ook nog op veel manieren in elkaar zetten.

Tussen twee willekeurige mensen is er zo'n 99,9% overeenkomst in het DNA. Bij broers, zussen en ouders ligt dat percentage op 99,95%; de helft dichter bij helemaal hetzelfde.

Buiten één-eiige tweelingen, heeft elk mens een uniek DNA-profiel. Het kind krijgt van elk van de ouders 50% van het DNA, maar dit is niet in elk eitje of zaadje hetzelfde. Toegevoegd na 2 uur: Overigens is ook buiten een-eiige tweelingen de kans op identiek DNA niet geheel nul, maar wel zo dicht bij de nul dat het voor alle praktische doeleinden als nul gezien kan worden.

nee en dat komt omdat dit dna op chromosomen ligt, een normaal mens heeft 46 chromosomen, 23 paren en iedere ouder geeft altijd 1 van een paar en de andere ouder de andere (en dat wordt dus je eigen nieuwe paar) maar van de 23 paren geef je dus nooit elk kind de zelfde set, er is een zeer groot aantal combinaties mogelijk. Er is één paar behoorlijk bekend en verschillend bij mannen en vrouwen en dat is de xx voor vrouwen en de xy voor mannen. als de man dus de x geeft krijgt hij een dochter, geeft hij de y krijgt hij een zoon (want de vrouw geeft altijd een x) en het kind heeft dus altijd weer een paar, of xx of xy maar al die andere paren gaan geheel willekeurig. Ik kan daar als dit heel onduidelijk lijkt wel wat voorbeelden van geven maar dat is nogal veel tekst.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100