Hoeveel voorouders hebben we?

Ik zit met een vraag, waar ik niet uitkom. Misschien dat iemand hier aan kan geven waar ik een fout maak in mijn redenering?

Ik ga niet uit van de eerste mens maar draai het om. Als ik één mens neem (maakt niet uit wie) die nu leeft, dan durf ik met zekerheid te stellen dat deze mens twee ouders heeft. Deze ouders hebben ieder ook ieder weer twee ouders enz.

Als ik een generatie op 30 jaar stel (dit mag ook een ander aantal jaren zijn, maar dat maakt voor het principe van mijn vraag niet uit), dan kom ik na 50 generaties (ongeveer 1500 jaar) uit op een aantal voorouders dat vele malen groter is dan het aantal mensen wat ooit op deze aardbol heeft rondgelopen.

De schattingen van het totaal aantal mensen in de loop der tijden ligt op een getal tussen de 80 miljard en 120 miljard.

Weet jij het antwoord?

/2500

Het probleem is dat je er in je redenering van uitgaat dat elke tak in je kwartierstaat van voorouders uniek is. Dat is niet zo. Waarschijnlijk zullen veel van je voorouders ouders gehad hebben die achterachterachterneef en -nicht van elkaar waren ofzo. Ikzelf heb bijvoorbeeld mijn kwartierstaat enkele generaties kunnen terugvinden en zo'n 13 à 14 generaties voor mij zie ik 2 identieke takken ontstaan.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100