Hoe ver moet je vingerhoedskruid verwijderd houden van je buren?

Zodat 't niet 'overspringt'. Ze hebben een hekel aan die plant. Zij vinden 't onkruid. Ik vind 't wel een mooie plant.

@eddijst:
Dus, de buren kunnen er pas over stoppen te klagen als ik 't totaal uit mijn tuin haal... :(

Weet jij het antwoord?

/2500

Hier is geen exacte maat voor te geven. Het overspringen geschiedt toch wel. Ik heb al heel wat planten te danken aan de buren!

Wij hebben sinds kort ook vingerhoedskruid staan en als ik boven ben zie ik het twee tuinen verder staan. Ik zou dus zeggen twee tuinen. Wat lelijk is dat het overal door komt. Inmiddels heb ik een andere strategie bedacht. Ik laat de planten groter groeien en als duidelijk is dat het vingerhoedskruid is (ik ben medisch bioloog en niet zo van de plantjes, maar dat hadden jullei al begrepen als je mijn tip over RoundUp hebben gevolgd) dan graaf ik de plant uit en zet alles in een hoekje bij elkaar. Het duurt wel even voor ik zo'n mooi plaatje bij elkaar heb gespaard, maar het begin is er. Ik weet wel dat onkruid niet bestaat. Je hebt kruidachtige planten, maar geen ontkenning daarvan in je tuin staan. Veel mensen gaan naar een tuincentrum en zetten planten in de tuin die daar helemaal niet horen of het niet naar hun zin hebben. Ik geef daarom graag aan planten een plekje die én mooi zijn én zich geheel vrijwillig aanbieden. Maar dan wel waar ik dat wil.

Een van de mooiste wilde inheemse planten is toch wel het vingerhoedskruid. Het is een tweejarige plant, dat wil zeggen dat hij het ene jaar opkomt, dan een bladrozet maakt, overwintert en pas in het tweede jaar bloeit. Ze groeien vooral op zure zandgrond en niet te veel in de zon. Na de bloei vormen de uitgebloeide planten zaaddoosjes, dus makkelijk zat, dan de stengels met zaaddoosjes er af knippen, voordat ze bruin en rijp worden. Hierdoor ontstaan er geen zaailingen meer. Veel mensen willen ze niet omdat het een giftige plant is, maar dat valt best wel mee, er zijn tuinplanten die veel giftiger zijn Lelietje der Dalen b.v. is zeer giftig en die staat ook gewoon in heel veel tuinen. Heb je zaailingen van vingerhoedskruid dan trek je ze heel makkelijk er uit of even schoffelen Het zaad van de plant is zeer fijn en waait met de wind ver weg. 50m. of meer is goed mogelijk!

jammer dat je buren zo zeikerig zijn, ik zou haast zeggen; plant eens springbalsemien ; p dat heb je nu eenmaal met een tuin, er komt van alles aanwaaien, soms welkom, soms niet. het zijn heel herkenbare kiemplantjes, die je makkelijk uittrekt. en anders, net als ed zegt, het zaad niet laten kiemen. bij enkele planten kan je dan een plastic zakje losjes om de uitgebloeide aar binden, en zo het zaad opvangen om het toch in je eigen tuin nog te kunnen uitzaaien. succes!

ik zou me er helemaal niet druk over maken, kijk zelf eens in je tuin wat er in een seizoen allemaal niet is komen aanwaaien, dat hou je toch niet tegen, en wie beweerd dat de zaailingen van jouw planten afkomstig zijn? Gewoon lekker in je eigen tuintje doen wat je zelf wil.

Laat die prachtige bloemen vooral in je tuin staan! Wat de één als prachtige bloemen ervaart, vindt een ander onkruid. Het gaat erom dat jij van je tuin geniet. En... als je het vingerhoedskruid weghaalt en er iets anders neerzet, heb je kans dat ze ook daar weer commentaar op hebben. Mijn advies is: Leer je buren de plant herkennen. Dan kunnen zij hem tijdig wieden en groeit hij niet in hun tuin. Je buren moeten hun tuin toch wieden. Moedertje natuur gaat toch haar gang wel en voor hen maakt het niets uit of ze nou vingerhoedskruid of bijv. paardenbloemen moeten wieden. Dat zij geen vingerhoedskruid in hun tuin willen hebben is hun probleem en niet het jouwe. Dus blijf genieten vooral genieten van je vingerhoedskruid!

Je hebt vervelende buren; zet eens een bereklauw in je tuin, of een braamstruik, misschien dat ze dan weggaan. (die buren bedoel ik)

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100