Pijn is goed, omdat je lichaam dan een signaal krijgt dat er iets mis is. Maar is 't evolutionair gezien niet veel te ver 'doorgeschoten'?

Mensen kunnen zéér veel pijn hebben. Welk evolutionair voordeel heeft dat? Een klein beetje pijn hier en daar lijkt me zeer logisch. Als je niks zou voelen als je bijv. je teen lelijk openhaalt, en er dus geen aandacht aan zou besteden, dan heb je meer kans op infecties en kan je er zelfs eerder door dood gaan. Zie daar 't evolutionaire voordeel.
Maar soms kan je verschrikkelijk veel pijn hebben. Ik zie daar 't evolutionaire voordeel niet van?

(Afbeelding: nierstenen.)

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Nee, dat denk ik niet. Pijn is een signaal dat er iets niet klopt. De hoeveelheid pijn staat regelijk in verhouding tot de ernst van de zaak. Jouw voorbeeld, nierstenen, doen erg veel pijn, maar het is ook zaak dat de boel snel wordt opgelost, anders worden de problemen alleen maar groter.

Zachte pijn maakt stinkende wonden.

Ja, maar volgens mij hebben nierstenen niet met evolutie te maken toch? Maar zo heb je nog veel meer dingen die door de evolutie beter konden. Waarom hebben we maar twee ogen? Het zou toch ook handig zijn als we tegelijkertijd voor en achter ons konden kijken? Of waarom hebben we maar 2 handen? Ik kan er nog wel eentje bij gebruiken eerlijk gezegd!

Als de adrenaline door je lijf giert bij een achtervolging of een gevecht voel je veel minder pijn; dan is het wel handig als je toch nog pijn kan voelen als je een flink gat in je lijf hebt of zo.

Als je het als volgt ziet: pijn laat je zien dat je iets niet goed doet en meer niet... Dan klopt het evolutionair weer wel heel goed... Alle pijn die je kunt hebben is verdraagbaar, onverdraaglijke pijn laat je meteen het bewustzijn verliezen, het kan toch niet anders...

De pijn kan veel groter zijn dan nodig. Kiespijn waarschuwt je dat je kies rot is. Maar de pijn kan zo hevig zijn dat het beter is de kies te verliezen. Zonder pijn zou je de kies ook verliezen. Anders is het met je ogen b.v Als je die zou verliezen, kun je niet sterk genoeg gewaarschuwd worden. Met weinig pijn rijst de vraag of mensen dan wel op hun lichaam zouden passen, zich roekeloos zouden gedragen, want veel pijn geeft het toch niet.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100