Hoe komt het dat je tanden koude, bijvoorbeeld van een ijsje, kunnen voelen ondanks dat er geen zenuwen in tanden zitten?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Gevoelige tanden reageren meestal op koude en/of hete etenswaren en dranken met een korte scherpe pijnscheut die voor het gevoel tot diep in de wortels van de tanden kan doorlopen! Als de pijn langer aanhoudt dan kan er mogelijk meer aan de hand zijn. Soms is het moeilijk het onderscheid te maken tussen de 'onschuldige' gevoelige tand en meer ernstigere zaken, zoals o.a. gaatjes, ontstoken zenuwen en/of breuken/barstjes. Blootliggend tandbeen Als het tandbeen bloot komt te liggen dan kan een tand of kies gevoelig worden! Normaal wordt het tandbeen omgeven en beschermd door glazuur en tandvlees, maar komt helaas bij het ouder worden, vaak rond de tandhals bloot te liggen. Hoe werkt het? De kanaaltjes in het tandbeen lopen door naar het binnenste levende deel met de zenuw. Zenuwtakjes kunnen dan via deze kanaaltjes geprikkeld worden door bijv. aanraking, koude, warmte en/of zoet. Een koud ijsje zal via de kanaaltjes in het tandbeen (dentinekanaal) het water naar zich toe trekken en de zenuwen prikkelen, wat weer pijn kan veroorzaken. Andere prikkels zoals bijv. een chocoladereep, kunnen via een vergelijkbaar principe pijn opwekken.

Bronnen:
http://www.tandarts.nl/index.php?option=co...

Geen zenuwen in de tanden?? Ga jij maar eens naar de tandarts met je verhaal, die zal je heel snel de zenuwen laten voelen. Toegevoegd na 46 seconden: "Het levende gedeelte van de tandwortel wordt in de volksmond meestal 'tandzenuw' genoemd. Tandartsen omschrijven het levend gedeelte van de tand liever als 'de pulpa'. Dit komt omdat het levende gedeelte van de tand veel meer dan enkel een tandzenuw bevat, maar ook bijvoorbeeld bloedvaten, spiercellen, vetweefsel, ... In feite kan het levende gedeelte van de tandwortel het best bekeken worden als een volwaardig stuk vinger dat binnen in de tandwortel gevangen zit. " http://www.tandartsopwijk.be/tekstnieuw7.asp

er zitten zenuwen in je tanden, dit gevoel komt door gevoelige tanden , dit komt omdat je misschien niet zo vaak poetst , ik zal sensodine gebruiken dit verhelpt dit probleem binnen een paar weken, anders ga eventjes langs bij je tandarts, dan kan je eventjes kijken wat hij er over zegt.

Tanden zijn van ivoor. Ivoor is een Van de hardste stoffen die het lichaam aan kan maken. In de tanden zelf zitten geen zenuwen, ze zitten aan de tanden vast. Onder de zenuwen bevinden zich kou- en warmte receptoren. Deze zenuwen worden getriggerd door kou of hitte. Aangezien tanden goed kou en hitte geleiden, worden zo de receptoren bereikt. De kou receptoren zijn gevoeliger dan die voor warmte, daarom voel je ze eerder, het maakt ook uit of je vullingen hebt, aangezien de stof van vullingen een net iets betere geleiding heeft waardoor je de verschillend eerder waarneemt. Het poetsen met sensodine kan helpen, zelf heb ik van mijn tandarts natriumfluoride spoeling gekregen dat het glazuur opbouwt. Glazuur is weer een extra laagje tussen de geleiding waardoor de gevoeligheid wat lager komt te liggen.

Meestal is het zo dat de koude van het ijsje samen met de warmte van je lichaam een thermokoppel vormen. Dit kan aanleiding geven tot een voltage-verschil. Hierdoor ontstaat een klein elektrisch stroompje en dat is hetgene wat uw tand voelt.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100