Wat gebeurt en met Nederland als de ijskappen op de noord/zuipool smelten?

Door hoge CO2 uitstoot warmt de aarde zich langzaam maar zeker op. Maar zal er gebeuren als deze grote ijsmassa zitch omzet in een enorme hoeveelheid water?

Weet jij het antwoord?

/2500

Nederland zal er hard aan moeten trekken om de dijker op orde & hoogte te houden. ik heb een huisje gekocht in Utrecht aan zee ;)

Als het noordpoolijs smelt: niets. Als het zuidpoolijs smelt: zeespiegelstijging. Jammer genoeg zullen de twee samengaan.

De zeespiegel stijgt 1 á 1.5 meter en dat is niet genoeg om de huidige duinen en dijken te laten bezwijken... Want als je Al Gore gaat geloven komt zelfs Vaals onder water te staan. En dat ligt nu net zo'n 280 meter boven de zeespiegel...

Waar ik woon, in Nieuwerkerk aan den IJssel (tussen Rotterdam en Gouda, mocht je er nooit van gehoord hebben) bevindt zich het laagste punt van Nederland. Het ligt 6.76 m beneden Normaal Amsterdams Peil (NAP) Ik hoop dus inderdaad dat het meevalt! Anders krijg ik natte voetjes....

Als al het landijs (vooral de Zuidpool en Groenland) smelt krijg je een aanzienlijke zeespiegelstijging. Het is alleen moeilijk uit te maken hoeveel op welke plek. Als het ijs van b.v. Groenland smelt dan is dat land van een enorme massa bevrijd en zal het dus stijgen; misschien stijgen we een beetje mee, misschien ook niet. Op dit moment schijnt een grote gletscher in Nieuw-Zeeland juist weer te groeien, wat maar weer laat zien dat alles zich moeilijk laat voorspellen. Een zeespiegelstijging van rond de 70cm lijkt mij persoonlijk het waarschijnlijkst, maar wat de gevolgen daarvan zijn kan ik ook niet zeggen. We hebben ook altijd nog te maken met rivierwater wat naar zee moet kunnen stromen. Ik hou het erop dat we de voeten wel droog kunnen houden maar dat dat aardig wat gaat kosten.

Enige tijd geleden heb ik de documentaire: An Inconvenient Truth gezien die afkomstig is van Al Gore. Hij schetst een somber beeld over de klimaatsverandering. Met een kaart laat hij zien dat ongeveer de helft van Nederland onder water zou verdwijnen als gevolg van de opwarming van de aarde.

Bronnen:
http://nl.wikipedia.org/wiki/An_Inconvenient_Truth
http://www.klimaat.amsterdam.nl/main.php?o...
http://www.rivm.nl/bibliotheek/rapporten/7...

Bij gelijkblijvende overige omstandigheden, zou de zeespiegel 70m. stijgen. Het is onmogelijk daar dijken tegen te bouwen - het grondwater zou langzaam met de zeespiegel meestijgen.

Ha, die Farrepar; Maak je er niet te druk over; er lijkt steeds meer consesus tot ontstaan over de afkoeling van de aarde....

Dat ligt eraan wat we eraan gaan doen. Allereerst: als alleen de noordpool smelt is er niets aan de hand. Onder de noordpool ligt geen land, dus het ijs drijft op het water. De wet van Archimedes vertelt dat wat op het water drijft het water evenveel omhoog brengt als dat het onder water volume zou innemen. Met andere woorden: als de noordpool smelt, dan stijgt de zeespiegel niet. Een heel ander geval is de zuidpool. Als de smelt, dan stijgt de zeespiegel. Als we dan niets doen, stroomt een groot deel, zo niet het grootste deel van Nederland onder water. Als we er wat op verzinnen (metershoge dijken, waterkeringen zodat je de zee niet eens meer kunt zien enz.) dan houden we het hopelijk droog.

alleen de provincie utrecht zal overblijven.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100