Waarom blijven de planeten die uit gas bestaan één geheel? Toen Shoemaker-Levy 9 insloeg op Jupiter, waarom spatte de boel niet uit elkaar?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Gewoon, zwaartekracht. Waarom zou een planeet zo enorm als Jupiter permanente schade op moeten lopen van een kiezel als Shoemaker-Levy 9? Goed naar menselijke maatstaven is het een flink steentje geweest maar Jupiter is zo onvoorstelbaar veel groter dat het echt nauwelijks verschil maakt. Het valt überhaupt niet mee een planeet fysiek kapot te krijgen. Ik had een keer een site gevonden met theoretische voorbeelden van wat nodig zou zijn om de Aarde aan stukken te krijgen. Was erg leuk leesvoer en liet goed zien hoe enorm stevig een planeet eigenlijk is. Ik ben alleen de URL vergeten. Jammer. Gas of rots maakt in die zin niet veel uit. Het gaat om de zwaartekracht die het geheel bij elkaar houd. Die bollekes zijn gemaakt voor duurzaamheid hoor... die krijg je niet zomaar kapot....

zwaartekracht van zo'n grote planeet is veel hoger neem ik aan, dus blijven gas en vloeistof bijeen en kunnen niet ontsnappen. De aarde spatte 65miljoen jaar geleden ook niet uiteen toen bij mexico die grote meteoor insloeg he.

De planeet at Shoemaker op... De kogel was te klein om de kleiduif te laten exploderen... Na de impact hergroepeerde alles weer tot een geheel, de aantrekkingskracht won het van de verwoestende kracht... Toegevoegd op 26-04-2009 11:50:16 wist je dat je weg zou zakken in de grond van Jupiter, je kan er bijna in zwemmen, zeg maar... Die is al erg elastisch, doordat het soortelijk gewicht laag is... Hoeveel dan? (zie wikipedia, antwoordgever is te lui om dat zelf te doen)

Zwaartekracht. Kometen bestaan overigens niet uit gas. Ze stoten wel gas uit als ze dichtbij de binnenplaneten komen, daar komt die staart vandaan.

Tja, waarom spat de oceaan niet uiteen als er een vliegtuig in neerstort? Grote oceaan, klein vliegtuig - zelfs een Airbus 380 is klein vergeleken met de oceaan. Dat geeft wel een plonsje, maar op oceaanniveau gezien gebeurt er niets. Hetzelfde met dat kleine rotsblokje (Shoemaker-Levy) dat in die gigantische gasbol insloeg. Oke, de effecten besloegen een gebied zo groot als de aarde - maar Jupiter is vele malen groter dan de aarde. Op Jupiterschaal gebeurde er niets.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100