Hoe veroorzaakt een zonsverduistering stroomtekort?

Hoe kan een zonsverduistering stroomtekort veroorzaken? En over welk tijdsbestek praten we dan?

Weet jij het antwoord?

/2500

Zonnepanelen krijgen door een gedeeltelijke zonsverduistering een aantal minuten minder zonne-energie. En omdat dat in vele landen tegelijkertijd het geval is, kan dat een minieme daling van de totale stroomvoorziening veroorzaken.

In verband met de zonsverduistering van afgelopen donderdag, 10 juni 2021, is er gewaarschuwd voor een stroomtekort. In Nederland wordt steeds meer elektriciteit opgewekt door middel van zonnepanelen. Hoe meer (feller) de zon schijnt, hoe meer zonne-energie geleverd wordt. Als de zonnepanelen minder energie leveren, dan wordt er meer energie geleverd vanuit andere bronnen, zoals elektriciteitscentrales op gas. Tijdens de gedeeltelijke zonsverduistering van 11 jun, konden de zonnepanelen minder energie opwekken, omdat de zon minder fel scheen. Het geschatte tekort bedroeg 800 megawatt in Nederland. En dat is meer dan de stad Amsterdam verbruikt De elektriciteitsnetwerken van Europa zijn met elkaar verbonden. Dus in normale omstandigheden kan Nederland een tekort opvangen door tijdelijk wat energie vanuit andere Europese landen te krijgen. Maar de zonsverduistering was in een groot deel van Europa te zien, en zou voor veel meer landen een tekort tot gevolg hebben. En hoe meer we overstappen op zonne-energie, hoe groter de gevolgen van een zonsverduistering zullen zijn. En de gedeeltelijke zonsverduisteringen komen iedere paar jaar in Europa voor. Maar de netbeheerders bereiden zich hier op voor, door extra energie in te kopen vanuit andere bronnen. Dus de elektriciteitscentrales leverden tijdens de zonsverduistering extra energie. Maar hoe groter de zonsverduistering is, hoe groter de gevolgen. Nu was de verduistering slechts 17% van de zon.

Bronnen:
https://www.innovaenergie.nl/blog/tip/zons...
https://nos.nl/artikel/2384267-zonsverduis...

Er is geen tekort en een zonsverduistering zal die ook nooit veroorzaken. (Anders zouden we elke nacht een probleem moeten hebben.) Tenminste niet als je 'tekort' definieert als 'oorzaak van een te lage spanning op het net, of het moeten afsluiten van delen van het net.' De opbrengst van zonne-energie is per definitie heel wisselend. Naast het dag- en nacht ritme hebben we ook te maken met zomer en winter, maar vooral ook met het weer. Wolken kunnen grote delen van Europa bedekken en die houden veel vaker en veel meer zonlicht tegen. Het is een enorme uitdaging voor de energiemaatschappijen om te anticiperen op de wisselingen van zonne- en trouwens ook windenergie. Het 'tekort' waar energie maatschappijen het in de berichtgeving over hebben is het verschil in opbrengst tussen de situatie mét en zonder zonsverduistering. Dat verschil moeten de energieleveranciers extra uit hun reserves halen. En dat voelt voor hen als een tekort t.o.v. de ideale situatie.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100