Hoe kan de kaart van kosmische achtergrondstraling tweedimensionaal zijn?

De kaart van kosmische achtergrond straling geeft voor zover ik weet een beeld van waar we achtergrondstraling meten, en daaruit maken we op dat de achtergrondstraling op sommige plekken sterker is dan op andere plekken. Ik snap alleen niet helemaal hoe ik deze kaart moet lezen. Hoe kan ik bepalen waar een punt op de kaart is aan de hemel? Het universum heeft minstens drie dimensies, ik snap niet hoe hier een tweedimensionale kaart van kan worden gemaakt.

Weet jij het antwoord?

/2500

Net zoals de wereldbol op een ovaal wordt geprojecteerd kan je het universum (als bol van wat wij kennen) projecteren zoals jij aangeeft op jouw kaart. Plaatsbepaling is dan analoog aan de plaatsbepaling op de wereldbol. Je moet natuurlijk wel referentiepunten kennen (stelsels en planeten o.i.d. Elke projectie in een plat vlak is dan twee dimensionaal.

Toegevoegd op 30 november 2020 18:46: tekst
Bronnen:
https://www.bing.com/images/search?q=ovale...

Dat kun je op deze afbeelding ook helemaal niet. Op deze kaart is geen diepte te zien in de zin van zoveel km ver weg. Wat deze kaart laat zien is een afbeelding van de meting van straling in die betreffende richtingen waaruit straling is ontvangen. De sluitertijd is daarbij behoorlijk opgerekt. Als er veel straling is ontvangen kleurt het rood is het blauw dan heeft het weinig straling ontvangen. Maar je zult niet kunnen bepalen waar precies een punt op de kaart is. Wel de richting maar dus niet de afstand.

De kaart is een projectie. Maar om het goed te lezen, moeten we kijken naar wat er weergegeven wordt. Het plaatje wat je ziet is een meting van de Cosmic Background Radiation. Het wordt ook wel "de temperatuur van de Big Bang" genoemd of "de echo van de Big Bang". Ik vind de echo het meeste van toepassing zijn. Als we een radiotelescoop naar de lucht laten kijken en we meten de CBR, dan meten we overal ongeveer hetzelfde signaal. Het is een waanzinnig uniform signaal en het komt overal op ons af. De reden dat het als 2D wordt weer gegeven, is omdat we kijken naar de binnenkant van een bolvorm, net zoals we kijken op een landkaart naar de buitenkant van een bol (zoals in een ander antwoord). Waarom kijken we naar de binnenkant van een bol? Omdat we om ons heen kijken en het heelal zit om ons heen. De verschillende kleuren zijn minieme temperatuursverschillen. Zoals ik al zei, is de straling waanzinnig uniform vanuit alle richtingen, maar er zitten wel kleine fluctuaties in. Het gemiddelde is 2.725 K en de fluctuaties zijn plus of min 0.00335 K. Waanzinnig kleine fluctuaties (nu), maar grote implicaties. Overal waar het "warm" is, zijn de delen waar we nu grote structuren zien (zoals clusters van sterrenstelsels). Maar zoals gezegd, dit is geen 3D weergave. Het is een meting geweest van om ons heen kijken, vergelijkbaar met het bekijken van de binnenkant van een bol (waar wij in het centrum van die bol staan).

Bronnen:
http://www.astro.ucla.edu/~wright/CMB-DT.h...

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100