Het heelal is opgebouwd uit dezelde bouwstenen als alles op aarde. Welke bouwstenen zijn dit? En waarom?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Ik denk dat er bedoeld wordt alle bekende elemnten,dus die wij hier op aarde hebben.Of daar de kunstmatige elementen ook bij geteld mogen worden,weet ik niet.

Voor zover we weten wel. Als bouwstenen reken ik dan even: Neutronen, electronen en protonen....dus de deeltjes waaruit de atomen zijn opgebouwd. Een "zwart gat" bv id vzv vermoed wordt dus uit een blok neutronen opgebouwd.

Alle bouwstenen van onze ster en planeten waren al gevormd voor dit stelsel al begon. Vandaar de huidige mogelijkheden. Alles wat zwaarder is al ijzer was namelijk niet mogelijk binnen ons stelsel.

Volgens de moderne natuurkunde zijn de bouwstenen de verschillende soorten fermionen, bosonen en hadronen uit het standaardmodel. Toegevoegd na 3 minuten: Sommige daarvan zijn overigens op Aarde hoogstens in een laboratorium te vinden, of helemaal niet.

Ja, dit is nogal een raadsel he? De huidige theorie luidt dat alle materie bestaat uit elementaire deeltjes. Dat wil zeggen dat ze geen onderliggende substructuur hebben. (Van groot naar klein: Appel -> Cel -> Molekuul -> Atoom -> Elementair deeltje.) In het standaard model wat gebruikt wordt in de deeltjesfysica gelden de volgende elementaire (sub-atomiare) deeltjes als de bouwstenen van het universum; de quark, lepton en boson. Dit zijn dus deeltjes die niet gesplitst kunnen worden in nog kleinere deeltjes. Wat ze doen, wat hun invloed is, enz. is het domein van de kwantummechanica. Dit is erg interessante doch complexe materie en valt niet in een paar regels uit te leggen. Overigens is het zo dat men nog niet zo héél lang geleden dacht dat een atoom het kleinste, niet deelbare deeltje was maar ondertussen is de mensheid 'wijzer'. Wie weet waar men nog achter komt vwb. de elementaire deeltjes. Het zou zomaar kunnen dat net zo als het universum oneindig groot is, het ook oneindig klein is. Dat wil zeggen dat, als je de middelen zou hebben, je met een microscoop eindeloos in zou kunnen blijven zoomen zonder ooit op het allerkleinste niveau te komen. Fascinerend, toch? De vraag waarom is niet te beantwoorden. Het is een vraag die de mensheid sinds zijn bewustwording al bezig houdt. Er zijn ontzettend veel theorieën over, maar geeneen is aantoonbaar de waarheid. Als je het wel weet, mail me! ;-)

Bronnen:
http://nl.wikipedia.org/wiki/Kwantummechanica

De quantum theorie beschrijft het universum als de kleinst mogelijke schaal - ongeveer 10-35 meter (ongeveer 1020 keer kleiner dan de doorsnee van een proton). Het voorspelt dat op deze schaal het ogenschijnlijk gladde materiaal van ruimte en tijd moet degenereren in een soort van 'schuim', waarin verbindingen tussen verschillende punten constant verschijnen en weer verdwijnen. Natuurkundigen hebben lang geprobeerd om uit te vinden hoe de verwarde aard van ruimte-tijd op deze kleine schaal het grote 4-dimensionale universum dat we om ons heen zien kan vormen, zoals beschreven in Einstein's relativiteitstheorie. Wetenschappers die dit probleem bestuderen, veronderstellen dat elke klein deeltje van dit schuim een soort van 4-dimensionale driehoek is, met 3 dimensies ruimte en 1 dimensie die overeenkomt met tijd. Het gladde materiaal van ruimte-tijd kan opgebouwd worden door deze driehoekvormige 'tegels' (tiles) samen te voegen, net zoals een glad gewelfd oppervlak gemaakt kan worden van platte, 2-dimensionale tegels. Omdat het quantum 'schuim' door alle soorten van samenstellingen fluctueert, betekent het vormen van het fysieke universum, het optellen van al de mogelijke betegel-patronen. Je zou misschien denken dat dit onvermijdelijk een 4-dimensionaal universum zou genereren, maar dat doet 't niet. Eerdere onderzoekers ontdekten dat ze ruimte-tijd hebben met ofwel een oneindig aantal dimensies ofwel slechts 2. Geen van deze lijkt op ons universum.

Jouw vraag maakt geen goed antwoord mogelijk. Wat wij op aarde tegenkomen zal op enkele andere planeten ook aanwezig zijn, maar over het algemeen weer niet. Het heelal is geen komogeen ding. Dit sis het beste wat ik kan bedenken als antwoord, terwijl de eerder gegeven antwoorden niet in relatie staan tot de woorden van jouw vraag.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100