Kan er ook een planetenstelsel bestaan zonder ster?

De zon is het middelpunt van ons planetenstelsel. Dit is logisch, want de zon is veruit het grootste onderdeel en heeft dus de meeste aantrekkingskracht. Maar wat nou als een planeet het grootste onderdeel is, kan die dan het middelpunt worden waar bijvoorbeeld een ster omheen draait, of zou een planetenstelsel kunnen bestaan zonder ster?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Een planeet heeft een grote massa nodig om omheen te draaien. Meestal zal dat een ster zijn, maar ook om een klein zwart gat kan een planeet prima zijn rondjes draaien. Al kun je beargumenteren dat de meeste zwarte gaten eigenlijk ex-sterren zijn. Maar ook grotere massa's kunnen het hart vormen van de baan van een planeet. Zo zijn er ook planeten die gewoon, net als sterren, hun rondjes draaien rondom het centrum van de melkweg. Dan zijn er nog de dubbelplaneten. Twee planeten die ongeveer even groot zijn kunnen rondjes om elkaar draaien. Of beter gezegd rondom een gezamenlijk zwaartepunt. Een stelsel met een planeet in z'n uppie met daaromheen kleinere (!) werelden kan géén tweede planeet bevatten. Maar dat is puur een definitie kwestie omdat we die kleinere werelden rondom een planeet nu eenmaal manen noemen. Toegevoegd na 14 minuten: Overigens is de zon het middelpunt van ons ZONnestelsel. Een "planetenstelsel" is het stelsel van een planeet en haar manen. Zo'n planetenstelsel kan ook 'los' door de ruimte zwerven. En dat soort stelsels bestaan ook in werkelijkheid. Toegevoegd na 3 uur: Verhip.... Die bewering in de toevoeging moet ik intrekken. Het zonnestelsel ìs een planetenstelsel. Goed opgemerkt !

Ja, dat kan. Aarde, Jupiter, Saturnus, Neptunus en Uranus fungeren allemaal als middelpunt van een "planeten"stelsel. Alleen, er kan geen ster omheen draaien. De massa moet heel groot zijn om licht te geven, en niet te groot om donker te blijven.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100