Zie je de maan op het zuidelijk halfrond in spiegelbeeld?

De wassende maan staat met de punten naar links en de afnemende maan met de punten naar rechts. Op YouTube las ik dat dat op het zuidelijk halfrond precies andersom is.
Ik kan me dat niet voorstellen. Is er iemand die dat kan uitleggen, of een link weet naar een site waar dit aanschouwelijk wordt gemaakt. En als het echt zo is; hoe ziet de maan er dan op de evenaar uit?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Nee niet in spiegelbeeld. Je kijkt er allen op van de andere kant. Stel je een plafondlamp voor die je halfway verft. Aan de ene kant van de kamer zie je hem links zwart rechts lichtgevend. Loop onder de lamp Door. Nu kan je er niet naar kijken. Dus wat doe je? Je draait je om. Nu zeg je het tegenovergestelde van toen je aan de andere kant stond. Toegevoegd na 3 minuten: Met een opkomende zo'n gebeurt hetzelfde. Voor je zicht/idee draait deze andersom. Echter dat is niet het geval. Je hebt je zo gepositioneerd dat je met je neus niet naar de zuidpool gericht staat maat naar de noordpool als je op het zuidelijk halfrond staat. Toegevoegd na 13 minuten: Wat je kan doen om het kloppend te maken is nooit omdraaien maar je hoofd naar achteren te gooien. Dar werkt voor alle beschreven waarnemingen. Toegevoegd na 1 dag: https://i.imgur.com/ZPY5fvh.jpg Plaatje dat laat zien dat het GEEN spiegelbeeld is. Je kan gewoon draaien en dan zijn de manen weer hetzelfde. Toegevoegd na 1 dag: Plaatje wat laat zien hoe het probleem ontstaat: http://guanolad.com/stuff/moon_orientation.jpg Toegevoegd na 1 dag: Je ziet de maan "verdraaid". Als er een tekst op de maan zou staan, die goed leesbaar was vanaf het noordelijk halfrond zou je je hoofd moeten draaien op het zuidelijk halfrond om deze weer te kunnen lezen. Als je de maan spiegelbeeld zou zien was de tekst pas weer leesbaar met (je raadt het al) een spiegel. Maar dat is dus niet het geval.

Uw Vraag: De wassende maan staat met de punten naar links en de afnemende maan met de punten naar rechts. Op YouTube las ik dat dat op het zuidelijk halfrond precies andersom is. Antwoord: Dat klopt, min of meer, op het eerste gezicht. Maar het is wat minder simpel. V: Ik kan me dat niet voorstellen. Is er iemand die dat kan uitleggen, of een link weet naar een site waar dit aanschouwelijk wordt gemaakt. A: Het wordt goed beschreven en met afbeeldingen toegelicht in de link die Inekez1 noemt: http://hemel.waarnemen.com/FAQ/Maan/004.html . Maar het is soms moeilijk om het ineens goed te zien; het zijn tenslotte platte afbeeldingen van iets in drie dimensies. Waar we zelf middenin zitten. V: En als het echt zo is; hoe ziet de maan er dan op de evenaar uit? A: Nabij de evenaar beweegt de maan min of meer recht over je heen. Dus boven je hoofd wordt het lastig om te zeggen welke kant de punten op wijzen. Maar in de omgeving van de evenaar zie je het dichter bij de horizon zo gebeuren: het kort voor Nieuwe Maan elke ochtend smaller wordende maansikkeltje zie je in de ochtendschemering als een op zijn rug liggend sikkeltje, dus met de punten naar boven. Later op diezelfde zonnige dag zou je het enige tijd voor zonsondergang moeten zoeken ergens een stukje onder zon. Het sikkeltje gaat nu namelijk de hele dag voor de zon uit, en de punten zijn tegen het eind van de dag naar beneden gericht. Alleen kun je dat sikkeltje dan niet zien, want het wordt volledig overstraald door zonlicht. Een paar dagen later is het Nieuwe Maan geweest, het gaat naar Eerste Kwartier toe, en dán kun je het sikkeltje juist alleen in de avondschemering zien, wanneer ons zicht erop niet meer overstraald wordt door de zon, omdat die in die dagen juist als eerste ondergaat. Dichtbij de horizon zullen de zichtbare punten altijd gedeeltelijk of volledig naar boven wijzen. Immers, ze kunnen alleen maar naar onderen wijzen terwijl de zon boven de horizon is. Waardoor ze niet meer zichtbaar zijn! Helaas wordt dat belangrijke detail in de figuur even vergeten in de voor uw hoofdvraag op zich wél interessante pagina http://hemel.waarnemen.com/FAQ/Maan/002.html . Voor meer detail beveel ik de derde bron aan. Dit verschijnsel heeft overigens al veel meer mensen verwonderd, getuige de zoekresultaten van bijvoorbeeld de combinatie van deze drie losse woorden: moon crescent equator. Leesmateriaal te over, en eigenlijk zonde om iedere keer opnieuw in woorden het wiel te willen uitvinden!

Bronnen:
http://hemel.waarnemen.com/FAQ/Maan/002.html
http://hemel.waarnemen.com/FAQ/Maan/004.html
https://planetarium.madison.k12.wi.us/moon...

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100