Kun je astronomische schemering zien in Nederland?

Omdat ik eens keek op https://www.timeanddate.com/sun/netherlands/amsterdam
zag ik dat 's zomers niet volledig donker werd in Nederland. Ik heb eens bijgehouden wanneer het Astro was. Ik zag niets. Komt dat door de bewolking, of zie je het heel licht over de horizon? Ik hoor graag van je! doei

Weet jij het antwoord?

/2500

Alleen als je op een plek bent waar het voor de rest helemaal donker is en je ook in de verte geen lichtvervuiling ziet. Niet vanuit Amsterdam dus.

Als er bewolking is zie je daar zelfs buiten de steden echt geen astronomische schemering doorheen. Maar de meest logische belemmering waardoor je meestal niets van het verschil tussen astronomische schemering en volledige duisternis kunt zien is de in Nederland bijna alom aanwezige lichtvervuiling: het gereflecteerd licht van straatverlichting en lichtreclames, en het soms zelfs rechstreeks omhoog gestraalde licht van te zuinig gemonteerde terreinverlichting bij bedrijven. En het aanlichten van monumentale gebouwen door een soort voetlicht dat schuin vanonder tegen de gevel schijnt. Hier zie je waar het ’s nachts allemaal veel te licht is: http://www.platformlichthinder.nl/images/kuipers-home.jpg Tijdens de astronomische schemering zie je heel vaag iets van licht van onder de horizon waar de zon ondergegaan is cq waar hij op gaat komen. Tijdens de volledige duisternis is dat niet meer zichtbaar. Meer informatie vind je o.a. op https://nl.wikipedia.org/wiki/Schemering En over de lichtvervuiling waardoor we in Nederland op veel plaatsen maar betrekkelijk weinig van de sterrenhemel kunnen zien: http://www.platformlichthinder.nl/ .

Bronnen:
http://www.platformlichthinder.nl
https://nl.wikipedia.org/wiki/Schemering

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100