Hét vraag- en antwoordplatform van Nederland

Kun je astronomische schemering zien in Nederland?

Omdat ik eens keek op https://www.timeanddate.com/sun/netherlands/amsterdam
zag ik dat 's zomers niet volledig donker werd in Nederland. Ik heb eens bijgehouden wanneer het Astro was. Ik zag niets. Komt dat door de bewolking, of zie je het heel licht over de horizon? Ik hoor graag van je! doei

Verwijderde gebruiker
7 jaar geleden
2.2K

Heb je meer informatie nodig om de vraag te beantwoorden? Reageer dan hier.

Antwoorden (2)

Alleen als je op een plek bent waar het voor de rest helemaal donker is en je ook in de verte geen lichtvervuiling ziet. Niet vanuit Amsterdam dus.
(Lees meer...)
7 jaar geleden
ronron1212
7 jaar geleden
En de andere plaatsen doen er niet toe? Utrecht Alkmaar Rotterdam enz?
Als er bewolking is zie je daar zelfs buiten de steden echt geen astronomische schemering doorheen. Maar de meest logische belemmering waardoor je meestal niets van het verschil tussen astronomische schemering en volledige duisternis kunt zien is de in Nederland bijna alom aanwezige lichtvervuiling: het gereflecteerd licht van straatverlichting en lichtreclames, en het soms zelfs rechstreeks omhoog gestraalde licht van te zuinig gemonteerde terreinverlichting bij bedrijven. En het aanlichten van monumentale gebouwen door een soort voetlicht dat schuin vanonder tegen de gevel schijnt.
Hier zie je waar het ’s nachts allemaal veel te licht is: http://www.platformlichthinder.nl/images/kuipers-home.jpg

Tijdens de astronomische schemering zie je heel vaag iets van licht van onder de horizon waar de zon ondergegaan is cq waar hij op gaat komen. Tijdens de volledige duisternis is dat niet meer zichtbaar.

Meer informatie vind je o.a. op
https://nl.wikipedia.org/wiki/Schemering

En over de lichtvervuiling waardoor we in Nederland op veel plaatsen maar betrekkelijk weinig van de sterrenhemel kunnen zien: http://www.platformlichthinder.nl/ .
(Lees meer...)
7 jaar geleden
Cryofiel
7 jaar geleden
Die astronomische schemering is vanuit mijn huis best te zien. Toegegeven, je moet weten waar je op moet letten. Maar als je dat eenmaal weet en er zo oog voor hebt, is het op geschikte dagen goed te zien. Vooral bij heldere hemel waarrn nog wel hier en daar een wolkje of een sluier is, is de astronomische schemering goed waarneembaar.
Bordensteker
7 jaar geleden
Nog wat aanvullende gezichtspunten. “Een minuut of 20 later begin je kleuring te zien in de schemeringsboog. Het is eerst zeer flets roodachtig aan de horizon, en gelig daarboven. Het is in het begin moeilijk te zien. Niet lang daarna begint de nautische schemering.”
http://www.weerfotografie.nl/technieken.php?cat=optisch&pagina=schemering Een tegengeluid:
“De astronomische schemering is niet door het menselijk oog van nacht te onderscheiden, maar moet met apparatuur gemeten worden.”
http://dier-en-natuur.infonu.nl/natuur/169704-overzicht-zonsopkomst-en-zonsondergang-2016.html
https://en.wikipedia.org/wiki/Sky_Quality_Meter Zie ook de eerdere Vraag 516193 uit 2014: “Is de astronomische schemering met het blote oog waar te nemen?”
http://www.startpagina.nl/v/wetenschap/aardrijkskunde-aardwetenschappen/vraag/516193/astronomische-schemering-blote-oog-nemen .

Weet jij het beter..?

Het is niet mogelijk om je eigen vraag te beantwoorden Je mag slechts 1 keer antwoord geven op een vraag Je hebt vandaag al antwoorden gegeven. Morgen mag je opnieuw maximaal antwoorden geven.

0 / 2500
Gekozen afbeelding