Heeft iemand een idee, hoe een raket, spaceshutle en dergelijke bij de start ontstoken worden?

Weet jij het antwoord?

/2500

Om een brandstofmotor te laten werken heb je altijd ergens een vonk of een hoge temperatuur nodig. Er zijn verschillende manieren denkbaar waarop je zo'n ontsteking kan krijgen. Voor de motoren van de Saturnus V -raket wordt gebruik gemaakt van kleine explosieven die het hele mechanisme in werking zetten. Op de website van Project Apollo vind je een uitgebreide beschrijving van de werking van de ontsteking van de F1-motoren.

Bronnen:
http://mediatheek.thinkquest.nl/~lld049/pr...
http://www.project-apollo.info/sequence.htm

Er wordt een vonkenregen in de uitlaten ontstoken / veroorzaakt . De vonkenregen is te zien op vele filmpjes over de space shuttle lanceringen. De vonken ontsteken de brandbare gassen ( zuurstof en waterstof ) in de uitlaat van de raket motoren. Toegevoegd na 4 minuten: Hier kan je zien hoe de vonkenregen van uit het lanceerplatform in de uitlaten wordt gericht. www.youtube.com/watch?v=4FROxZ5i67k

Het moeilijkste is om ze NIET te laten starten. De componenten die gebruikt worden moeten ECHT apart opgeslagen worden, anders is ie al weg voordat de bemanning aan boord is. Bij de start van de spaceshullte zie je net voor de start een vonkenregen onder de motoren die de reactie in gang zetten. Een gecontroleerde ontploffing.

met een lontje ??

Heel flauw maar: met een grote aansteker. In wezen is het niet anders dan bij iedere andere verbrandingsmotor, een flinke vonk bij de brandstof en voila. En veel is er niet voor nodig. De shuttle (eigenlijk vrijwel alle moderne raketten) vliegt op een mengsel van waterstof en zuurstof dat extreem goed brand. In essentie gebruiken ze een relatief klein model bougie. De booster raketten hebben een eigen ontsteking systeem in de booster zelf omdat deze vaste brandstof gebruiken. Dit systeem is wat gecompliceerder daar vaste brandstof een stuk minder ontvlambaar is en meteen een constante verbranding moet opleveren. De boosters zijn daarvoor uitgerust met een serie explosieven waarmee uiteindelijk de brandstof ontstoken wordt. De boosters worden ook pas ontstoken wanneer de motoren van de shuttle op minsten 90% stuwkracht zitten daar bij problemen de waterstof/zuurstof motor van de shuttle wel afgezet kan worden maar de vaste brandstof SRB’s niet.

Bronnen:
http://en.wikipedia.org/wiki/Space_Shuttle...
http://en.wikipedia.org/wiki/Space_Shuttle...

dat doen de bestuurders zelf bij 0 daarna vallen overbodige raketten eraf die alleen nodig zijn voor opstijgen.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100