is een maanwijzer ook een zonnewijzer?

werkt een zonnewijzer s'nachts ook bil volle maan?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Op de bovenstaande foto staat een combinatie van een bifilaire zonnewijzer en een maanwijzer met een gemeenschappelijke stijl. Rond de stijl is een maanwijzer aangebracht. Bij voldoende maanlicht (volle maan bv.) is hierop het uur af te lezen. Op de figuur hier bijgevoegd wordt getoond hoe de maanwijzer werkt. Bij elke maanstand hoort een cirkelboog. Zoek het punt waar de maanschaduw van de stijl die cirkelboog snijdt. Het Romeinse cijfer dat hoort bij de spiraalvormige lijn door dit snijpunt, geeft het uur (zonnetijd) aan. XII is middernacht. Op de figuur is dit geïllustreerd voor volle maan (de rode cirkelboog). De spiraalvormige lijn door het snijpunt van schaduw en rode cirkel is de blauwe lijn. Zij verwijst naar VII. Het is dus 7 uur 's avonds.

Alleen wanneer de maan ZO helder is dat hij een zichtbare schaduw geeft, en dat is niet snel, ook niet bij volle maan. Bovendien heb je dan niks aan de schaalverdeling van je zonnewijzer, dus zou je een aparte schaal moeten berekenen afhankelijk van hoe laat de maan waar staat. Je zou hem er dus wel voor kunnen gebruiken, maar slechts zeer incidenteel en aangepast. De gevleugelde zonewijzer-spreuk " Horas non numero nisi serenas" (Ik tel alleen de heldere uren) wordt dan wel erg karig......

De gewone zonnewijzer kan geen maanwijzer zijn maar er zijn wel speciale zonnewijzers die dat wel kunnen (en tevens ook de datum), zie de afbeelding: Bij een ''gewone'' bifilaire (tweedraadse) zonnewijzer wordt de tijd aangeduid waar de schaduwen van twee loodrecht boven elkaar gespannen draden elkaar kruisen. Op deze 'ongewone' bifilaire zonnewijzer zijn de twee draden vervangen door een gewone stijl en een ketting. Het uur lees je zoals bij een gewone horizontale zonnewijzer op de schaduw van de stijl op het uurlijnenpatroon. De datum lees je op de datumlijnen daar waar de schaduwen van stijl en ketting elkaar kruisen. Voor het berekenen van deze zonnewijzer is het handig dat een ketting, opgehangen aan twee punten, steeds een bepaalde, wiskundig vastgelegde vorm aanneemt, de ''kettinglijn''. Rond de stijl is een maanwijzer aangebracht. Bij voldoende maanlicht (volle maan bv.) is hierop het uur af te lezen.

Bronnen:
http://www.gnomonica.be/nl/pages/WL0019.html
http://www.uitingenk.be/nl/uig_content/rec...

Hij doet het wel, maar geeft niet de juiste tijd aan omdat de maan steeds om een andere tijd opkomt en ondergaat.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100