Kunnen sterrenbeelden veranderen?

Ik bedoel hiermee de sterren aan de hemel. Ook al duurt het vaak miljoenen jaren, sterren doven waardoor je ze niet meer ziet. Als dit gebeurt met een van de sterren van bijv. het sterrenbeeld Weegschaal, verandert dat sterrenbeeld dan? Of stopt het met bestaan?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Die ster blijft gewoon bestaan, alleen in een andere vorm (afhankelijk van de massa). Het kan zijn dat de ster daarom niet meer zonder speciale methoden te zien is, als het bijvoorbeeld een zwart gat wordt. Nou zijn sterrenbeelden natuurlijk sterren die op zich niets met elkaar te maken hebben en ook heel ver bij elkaar vandaan kunnen staan, maar die omdat ze toevallig goed zichtbaar zijn, in groepjes zijn ingedeeld door mensen. Verschillende culturen hebben verschillende sterren in verschillende groepjes ingedeeld en er een verschillende astrologische betekenis aan toegekend. Of dat sterrenbeeld dus gewoon blijft bestaan, verandert of ophoudt mag iedereen geheel zelf weten - het is niet meer dan een definitiekwestie. Toegevoegd na 3 uur: Zoals onzachtzinnig beargumenteerd in de comments door onze rode vriend klopt mijn antwoord niet goed omdat de ster niet blijft bestaan. Dat klopt. Wat er blijft bestaan is een overblijfsel van de ster in een of andere vorm. Maar het punt is dat de vraag of het sterrenbeeld verandert, verdwijnt of blijft bestaan nadat een ster "dooft" in het geheel geen implicatie hoeft te hebben voor wat astrologen onder een sterrenbeeld verstaan.

Ja, als je maar lang genoeg wacht dan zullen de bekende patronen niet meer herkenbaar zijn. Vroeger dacht men dat de sterrenhemel onveranderlijk was. We weten nu echter dat sterren worden geboren en ook weer sterven. De meeste sterren leven miljarden jaren maar er zijn ook heldere exemplaren die veel sneller evolueren. Snel is in dit geval een paar miljoen jaar. Tijdens het leven van een ster kan de helderheid veranderen. Meestal gaat dat heel langzaam en merken we daar in een mensenleven niets van. Maar er zijn ook exploderende sterren die plotseling miljoenen malen helderder worden. Daarnaast bewegen sterren ook. Wat we zien aan de hemel is de geprojecteerde beweging van de sterren ten opzichte van de aarde. Daardoor zullen nabije sterren snel bewegen en verderweg gelegen sterren langzaam. Maar er zijn ook sterren die zelf een hoge snelheid hebben, bijvoorbeeld doordat ze weggeslingerd zijn uit de sterrenhoop waar ze geboren zijn. En wat je ook kunt zien is de projectie van de beweging van de aarde om de zon (de "parallax"). Door die te meten kun je weten hoever weg een ster staat. Al die bewegingen zijn zo klein dat die alleen met grote telescopen gemeten kunnen worden. Sterrenbeelden zijn handige hulpmiddelen om de sterren te herkennen. Ze hebben geen fysieke betekenis. Om de naamgeving eenduidig te maken heeft de IAU (Internationale Astronomische Unie) bepaald hoe de grenzen van de sterrenbeelden precies lopen. Het gevolg daarvan is dat een ster in principe door z'n eigen snelheid over de grens tussen twee sterrenbeelden heen kan lopen. Over miljoenen jaren zullen de bekende patronen waaraan we de sterrenbeelden herkennen verdwenen zijn. Tegen die tijd zal de IAU wel een vergadering uitschrijven om de sterrenbeelden opnieuw te benoemen en de grenzen vast te stellen. Als er dan tenminste nog astronomen zijn…

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100