Als een ster of planeet gravitatie golven 'uitzendt' verliest hij dan massa?

Bij bewegende massa's zoals sterren en planeten worden gravitatie golven uitgezonden. Nu vraag ik me af of de massa van de planeet zelf dan verminderd wordt. De kinetische energie van zijn baan/snelheid zal natuurlijk veranderen, maar dat is niet de vraag; het gaat dus om de massa van het object zelf.

Toegevoegd na 1 minuut:
En mocht hij massa verliezen ten koste van welke deeltjes gaat dat dan? Al vermoed dat deze vraag (nog) niet te beantwoorden valt, maar wie weet is er al wel een richting of idee daarover?

Weet jij het antwoord?

/2500

Nee, dan verliest hij geen massa, maar energie. Gewoon via de wet van behoud van impuls. Een graviton heeft geen massa, wel impuls. Bij gravitonen gaat het net hetzelfde als bij fotonen Misschien heb je wel eens zo'n molentje (in vacuum) gezien, dat draait als er licht (fotonen) op valt. Vier wiekjes, aan de ene kant zwart, aan de andere kant spiegelend. Behoud van impuls. Fotonen hebben dan wel geen massa, maar wel een impuls.

Bij het uitzenden van gravitatiegolven verliest het object geen massa maar energie. Om precies te zijn: de energie die ligt opgeslagen in de draai-impuls. In normale taal gezegd: gravitatiegolven worden niet uitgezonden door één object, maar door twee objecten die om elkaar heen draaien. Bijvoorbeeld, bij de nu waargenomen gravitatiegolven, door twee grote zwarte gaten die om elkaar heen draaiden. Doordat er gravitatiegolven worden uitgezonden, verliezen de zwarte gaten hun draaiïngs-energie. Daardoor spiraliseren ze heel langzaam naar elkaar toe. Uiteindelijk zijn ze zo dicht bij elkaar gekomen dat ze met elkaar zijn versmolten. Dit is dan ook het signaal dat LIGO heeft gezien: eerst de signatuur van twee massieve zwarte gaten die op korte afstand heel snel om elkaar heen draaien; dan de tekenen van het afnemen van hun onderlinge afstand en het toenemen van hun draaisnelheid; en vervolgens de signatuur van de versmelting.  

Jazeker! Op 14 september 2015 werd voor het eerst een signaal van zwaartekrachtsgolven gemeten. Men heeft berekend dat dit afkomstig is van twee samensmeltende zwarte gaten van 36 en 29 zonsmassa's. Het resulterende zwarte gat had een massa van 62 zonsmassa's. Er is dus drie zonsmassa's omgezet in zwaartekrachtsstraling. Toegevoegd na 1 dag: Video's en powerpointpresentaties van KNAW-symposium op 25 februari 2016 zijn te vinden in de bron. Zie vooral powerpoint van E. Sterl Phinney, pag. 21 en 22.

Bronnen:
https://nl.wikipedia.org/wiki/LIGO#Ontdekking
https://www.knaw.nl/nl/actueel/agenda/zwaa...

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100