Is het kwantummechanisch zo dat op de vraag naar het ontstaan van het heelal uiteindelijk alle antwoorden daarop juist zijn?

De rol van de waarnemer is in de kwantummechanica belangrijker dan in de klassieke natuurkunde.
Kan het dan zo zijn dat er uiteindelijke meerdere (tegenstrijdige) antwoorden mogelijk zijn op de vraag naar het ontstaan van het universum, die geen van allen onjuist zijn?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het antwoord is nee. In de quantummechanica moet je vaak rekenen met kansen, in plaats van met harde oorzaak-gevolg redenering. Dat betekent ZEKER niet dat alle kansen even groot zijn. Er is een kans dat ik een kat ben. Maar de kans dat ik een mens ben is erg veel groter.

Vanuit de logica geredeneerd is dat niet zo. Als het ontstaan van het heelal een gevolg is van een kwantummechanische gebeurtenis (als dat niet zo is dan is het antwoord sowieso NEE) dan is er een functie die alle mogelijke ontstaansgebeurtenissen beschrijft. Daar zullen gebeurtenissen bij zijn die tot een andere vorm, eigenschappen of gedrag van het heelal zouden hebben geleid (misschien/bijvoorbeeld afwijkende natuurconstanten zodat erf geen sterren gevormd kunnen worden). Dan is die specifieke gebeurtenis geen juisrt antwoord op het ontstaan van het heelal.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100