Waar komt de Hawkingstraling vandaan?

"De onzekerheidswetten vertellen onder andere dat er op de waarnemingshorizon van een zwart gat, constant virtuele deeltjes en virtuele anti-deeltjes ontstaan. Deze deeltjes ontstaat altijd in paren. Er zijn daarom altijd even veel anti-deeltjes als deeltjes. Deze deeltjes annihileren tot energie, volgens E=m*c^2. Dit zorgt ervoor dat er netto, nog steeds evenveel deeltjes zijn en ook even veel energie."

"Volgens Hawking consumeert die straling het zwarte gat en is het zwarte gat dus gedoemd om te verdwijnen. En daarmee zou ook alle informatie die het zwarte gat binnengaat voorgoed verloren gaan. Klinkt logisch. Maar er was een probleem. Want volgens de wetten van de kwantumfysica kan informatie niet verdwijnen. Dus hoe zit het nu: moet informatie die in een zwart gat verdwijnt als verloren worden beschouwd of niet? En zoniet, waar blijft die informatie dan als de zwarte gaten verdwijnen?"

Dus enerzijds leidt ik uit bovenstaande af dat er informatie verloren gaat doordat deeltjes verdampen door de Hawkingstraling uit het zwarte gat, maar anderzijds ontstaan er (virtuele en reele) deeltjes op de waarnemingshorizon waarvan de helft weer uitgestraald worden.

Maar die Hawkingstraling zijn dat nu deeltjes die afkomstig zijn van 'échte' informatie van bijv. ingezogen planeten of zijn het ter plaatse (op de waarnemingshorizon) gecreeerde deeltjes. In geval van het laatste is er toch geen informatie verloren gegaan en wat heeft het anders van doen met virtuele deeltjes?

Weet jij het antwoord?

/2500

Hawking straling ontstaat omdat op de waarnemingshorizon een virtueel deeltje ontstaat en zijn anti deeltje. Een valt in het zwarte gat het andere verdwijnt het universum in, en is opeens een reeel deeltje geworden. Het invallende deeltje vermindert de energie van het zwarte gat en het ontsnappende deeltje vermeerdert de energie van het universum. Het netto resultaat is nul. Toegevoegd na 2 minuten: Er komt dus helemaal niks uit een zwart gat. De actie speelt zich buiten het zwarte gat af.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100