Roteert het heelal ook?

De aarde draait rond de zon, de zon rond de Milkyway etc. Maar draait het heelal ook?
Je kunt dan afvragen wat met het heelal wordt bedoeld en tov van wat het draait en of er dan een middelpunt is.
Maar is daar iets over te zeggen?

Weet jij het antwoord?

/2500

Men neemt aan dat het heelal voortdurend uitdijt. Dat zou betekenen dat de materie en energie waaruit het heelal bestaat zich rechtlijnig voortbeweegt en dat de richting niet wordt veranderd door bijvoorbeeld zwaartekracht. Het is een theorie, maar volgens deze theorie kan het heelal dus zelf niet roteren.

Bronnen:
https://nl.wikipedia.org/wiki/Versnelde_ui...

De definitie van het heelal is het "alles" . Als we het zo definieren als, dan kan er toch niets 'anders' zijn waarin het ronddraait of waarin het beweegt.

Er is geen referentiekader buiten het heelal, dus weten we het niet ten opzichte van wat het draait. Elk antwoord is in principe correct.

Een echt lege ruimte bestaat niet. Zogenaamde "lege" ruimte is toch gevuld met donkere energie en velden allerlei zoals het gravitatieveld, Higgs-veld, quantumwaarschijnlijkheidsveleden... Dat is belangrijk omdat lege ruimte dus wel degelijk kan dienen als referentiekader voor beweging. Zelfs als alle materie in het heelal (zichtbare en donkere) zou ronddraaien rond een middelpunt, dan zouden daar waarneembare effecten van te zien moeten zijn (oa. centrifugaalkracht). We hebben die effecten misschien nog niet kunnen meten, maar ze zouden er moeten zijn. Bedoel je echter niet alle materie IN de ruimte, maar echt de ruimte als entiteit op zichzelf, dan zijn er de twee mogelijkheden die hierboven al genoemd werden. (1) Ofwel verwerp je het idee van het multiversum. Dat houdt in dat je ontkent dat er een referentiekader is buiten ons universum waardoor je vraag in wezen irrelevant wordt (niet onjuist, irrelevant). Ofwel (2) aanvaard je de theorie van het multiversum. In dat geval is het antwoord dat het heelal zeer waarschijnlijk wel 'roteert.' Je kan je afvragen waarrond en in welke dimensies, maar de kans dat we een rotatiesnelheid nul hebben is extreem klein ten opzichte van alle gevallen waarin de rotatiesnelheid niet nul zou zijn.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100