Als ik in een ruimteschip reis met 1 x lichtsnelheid en iemand haalt mij in met 2 x lichtsnelheid.. Zie ik dan dat ik ingehaald word?

Lichtsnelheid, reizen

Weet jij het antwoord?

/2500

Natuurlijk niet, want hij gaat 1x lichtsnelheid sneller. Die 1x lichtsnelheid kan je tegen elkaar wegstrepen, waardoor hij 1x lichtsnelheid sneller gaat, en dat kun je niet zien.

Je kan niet 2x de lichtsnelheid gaan want volgens de formule e=mc^2 is de lichtsnelheid de absolute topsnelheid mogelijk, oftewel, je kan ewoon niet harder

zeker, uitgaande van het feit dat de korte tijd dat iemand naast je zichtbaar is te registreren is voor jou. lichtsnelheid is n constante en geen maximum overigens. het enige aparte effect is omdat iemand met lichtsnelheid op je afkomt is dat het lijkt alsof hij overal achter je is op t moment dat ie je passeert omdat het licht waardoor je hem ziet je met dezelfde snelheid bereikt. uiteraard als hij je voorbij is dan zie je die rechte lijn voor je. maar wel in n split-second.

Ik denk dat je eigenlijk bedoeld dat als jij zo hard gaat, en iemand anders gaat met 5 k/m per uur harder. Of jij hem dan nog kan zien. Laat staan dat je sowieso iets kan zien als je op lichtsnelheid reist. Maar als iemand ietsjes sneller dan jou gaat in dezelfde lijn net ietjes naast je/langs je, dan zou je dat moeten kunnen zien. Oftewel hetzelfde als je samen met iemand hand in hand op lichtsnelheid reist, en dan je hand loslaat en die persoon heel langzaam sneller is dan jou en op je vooruit loopt. Dat zie je dus wel.

Proefje: Je kijkt naar een wiel met spaken. Bijvoorbeeld een gietwiel van een motorfiets met 3 spaken. Het wiel staat stil. Je kunt de spaken goed zien. Gaat de motor rijden, dan zie je op een gegeven moment de spaken niet meer, maar je kijkt dan door het wiel heen en ziet niet meer de 3 spaken. Je ziet wel wat, maar niet de 3 spaken. conclusie: Wat je waarneemt wordt beïnvloed door de snelheid van hetgeen je waarneemt. snelheid heeft ook iets met tijd te maken (afstand per tijdseenheid = snelheid) Je kunt aan de hemel een ster zien die op het moment dat je het ziet al niet meer bestaat. Het licht is dan nog onderweg. conclusie: je kunt iets waarnemen wat niet meer bestaat, maar wel bestaan heeft. snelheid heeft ook een richting. Het optellen en aftrekken van twee snelheden kan alleen wanneer ze de zelfde richting hebben. Het kan wel maar dan moet je hiervoor de richting van de snelheid ontleden in 3 richtingen (3 dimensionale ruimte). En de componenten uit de zelfde richting kan je wel bij elkaar optellen/aftrekken. Het resultaat van die berekening geeft je de werkelijke snelheid en richting waarmee je ingehaald wordt. Wanneer je iets wil zien moet je dus ook in de goede richting kijken en weten wanneer er iets te zien valt. Die kans is echt klein. 3 gedachtengangen waaruit ik concludeer dat je dus niets ziet.

nee dat kan je nog niet zien omdat die andere ook 2x sneller dan jou schip gaat

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100