Wat is de naam van de rekenkundige afstand van planeten?

Ik ben de laatste tijd wat leerstof van vroeger terug aan het opzoeken om 'wat mee te kunnen'.

Nu meende ik me ooit een les te herinneren over de planeten waarin

er werd omschreven dat er een rekenkundige bewerking ( of hoe je het ook wil noemen ) bestaat die aangeeft waar de planeten liggen.

Als je die volgt dan kan je ( mits kleine afronding ) voorspellen waar de volgende planeet ligt.
Ik weet ook nog dat we toen uitkwamen op een plaats waar geen planeet lag, maar wel veel brokstukken ( vermoedelijk niet gevormde planeet ) in de gordel daar.
Zo kwamen we ook uit op Pluto ( voor mij dus bewijs dat het een planeet is en niets anders maar dat is een andere discutie )

Nu die rekenkundige bewerking / functie / stelling had een naam. En die naam zoek ik.
Net zoals bij driehoeken je de stelling van Pythagoras gebruikt vb.

Ik zou er graag meer van opzoeken, maar zonder de naam is dat nogal moeilijk.
Ik wil gaan opzoeken of er na Pluto nog iets zou voorspeld zijn en of we in die buurt al gezocht hebben.

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Dat is de wet van Titius-Bode. De wet van Titius-Bode, eerder onterecht ook wel de wet van Bode genoemd, is een formule uit de astronomie die door de Duitse astronoom Bode (1747-1826) gepubliceerd werd en in 1766 ontdekt was door Titius (1729-1796), maar later helemaal geen natuurwet bleek te zijn. Ze geeft de afstand van planeten tot de zon op basis van hun rangnummer. De formule luidt: a = 0,4 + 0,3 × 2^(n - 2) Hierin zijn: a de afstand in astronomische eenheden (AE) van de planeet, n het rangnummer van de planeet, gerekend vanaf de zon. Men neemt heden ten dage aan dat het een wiskundig ‘toeval’ is: zeker als je rekening houdt met de genoemde baanresonantie kun je in ieder willekeurig stabiel planetensysteem een eenvoudig verband vinden tussen plaatsnummer en grootte van de omloopbaan De wetmatigheid werd ontdekt door de astronoom Johann Daniel Titius en werd in 1768 gepubliceerd door zijn collega Johann Elert Bode (1747-1826) in zijn boek Anleitung zur Kenntnis des gestirnten Himmels auf jede einzele Monate des Jahres eingerichtet (Instructies voor de kennis van de sterrenhemel aangepast aan elke afzonderlijke maand van het jaar).

Bronnen:
https://nl.wikipedia.org/wiki/Wet_van_Titius-Bode

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100