Waardoor neemt de as-rotatie van planeten toe naar gelang de afstand tot de zon?

Hoe verder een planeet van de zon staat hoe sneller hij om zijn eigen as draait (met als uitzondering mercurius en de zon zelf (?) ).

Zo draait Saturnus in 10 uur rond zijn as en venus in 243 aarddagen.

Heeft dit ook te maken met het behoud van impuls? Echter je zou dan eigenlijk net andersom verwachten omdat de omloopsnelheden juist sneller worden als ze dichter bij de zon staan.

Zie http://nl.wikipedia.org/wiki/Rotatieperiode

En waarom wijkt mercurius en de zon zelf eigenlijk zo af van die trend?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

De snelheid waarmee een planeet om zijn as roteert, wordt steeds lager door het getijde-effect. Getijden kennen we van de zee. De maan en de zon zorgen er met hun zwaartekracht voor dat het water stijgt en daalt. Diezelfde zwaartekracht werkt ook op het gesteente van de aarde zelf. Nu is dat gesteente minder vervormbaar dan vloeibaar water. Daardoor beweegt het aardoppervlak minder omhoog en omlaag dan de zee (en daardoor zien wij dus getijden, de zee doet hetzelfde als het aardoppervlak maar dan in veel sterkere mate). Maar het aardoppervlak beweegt wel degelijk op en neer, meerdere decimeters zelfs. De aarde wordt dus continu "gekneed" door de zwaartekracht van de maan en van de zon. Dit "kneden" veroorzaakt warmte. Die warmte is een vorm van energie. Die energie moet ergens aan worden onttrokken (wet van behoud van energie) - en de enige energiebron is de rotatie van de aarde. De aarde gaat dus geleidelijk langzamer roteren door de getijdekrachten. Tussen haakjes: de rotatie van de maan is om deze reden al gestopt: de maan heeft altijd dezelfde kant naar de aarde gericht. De rotatie van de aarde is nog niet gestopt, maar neemt wel langzaam af. Dit getijde-effect werkt sterker naarmate er meer getijden-veroorzakende zwaartekracht op een planeet werkt. En hoe dichter een planeet bij de zon staat, hoe sterker de zwaartekracht van de zon op die planeet is - dus hoe sterker die planeet wordt "gekneed", en hoe sneller de rotatie van die planeet wordt afgeremd.   Toegevoegd na 1 minuut:   Een extra effect is dat er in een gasplaneet minder warmte ontstaat door het "kneden" dan in een rotsachtige planeet. Zelfs bij dezelfde zwaartekrachtwerking zal de rotatie van een gasplaneet dus langzamer verminderen dan de rotatie van een rotsachtige planeet.   Toegevoegd na 3 minuten:   Ik heb een bron toegevoegd met wat achtergrondinformatie. Als je meer wilt lezen over dit onderwerp, en als je geen moeite hebt met Engels, kun je zoeken op "tidal locking".  

Bronnen:
http://en.wikipedia.org/wiki/Tidal_locking

Er is geen relatie tussen de snelheid waarmee een planeet om zijn as draait en zijn omloopbaan. Er is geen rlatie tussen de assnelheid en de omloopbaan.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100