Hoe groot is invloed van de maan op de omloopbanen van satellieten? En hoe wordt dit probleem opgelost?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Het in de juiste baan brengen en houden van een satelliet is een nauwkeurig en specialistisch werk. Het is echte "rocket science". Er wordt rekening gehouden met allerlei grotere en kleinere invloeden. Ook de zwaartekracht van de maan wordt berekend en zonodig wordt ervoor gecorrigeerd. Die invloed is trouwens niet zo groot. Verlies van hoogte door de (toch nog op 500 km hoogte aanwezige) atmosfeer vormt een veel groter aandeel in de koerscorrecties. Je kunt de invloed van de maan op satellieten vergelijken met die op waterhoogtes: het zal enkele meters schelen. Afhankelijk van de functie van de satelliet kan dat een probleem zijn waarvoor gecorrigeerd moet worden, of niet.

Satelieten vliegen in een baan om de aarde. Die baan bevindt zich op bijvoorbeeld 400 KM of 700 KM maar ook bijvoorbeeld op 35.000 KM.
Om buiten de aantrekkingskracht van de aarde te geraken heeft de satelliet een startsnelheid nodig die voldoende moet zijn om de aarde te verlaten maar niet te hoog mag zijn om in een rechte lijn tot in het oneindige door te vliegen.
De startsnelheid van een satelliet is er op berekend, de aarde te verlaten maar is onvoldoende om aan de aantrekkingskracht van de aarde te ontkomen. Daardoor komt de satelliet in een baan rond de aarde, zonder terug te vallen naar de aarde. De aantrekkingskracht van de maan (die nog altijd + 300.000 km verder staat) is in de gegeven omstandigheden te gering om de satelliet richting maan te trekken of om de satelliet van zijn baan om de aarde te doen afwijken. De aantrekkingskracht is te gering en de snelheid van de satelliet te hoog. Ik steun verder mijn zienswijze op de volgende bron. Zie bronvermelding.

Bronnen:
Nederland Space Office:Satelietbaan

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100