Waarom gaan de spaceshuttles dit jaar voor het laatst de ruimte in.?

Weet jij het antwoord?

/2500

De shuttles zijn nu ongeveer 25 jaar oud en zijn toe aan vervanging.. hun taak zit er op.

31 jaar zweven de Shuttles alweer om ons heen. De kosten van een dergelijk hoogstaand stukje technologie zijn achterhaald. Met een gewone draagraket met modules voor het bouwen van een toekomstig ruimtestation zijn we uiteindelijk goedkoper uit. De Shuttle is niet geschikt voor reizen naar bijv. Mars. Te weinig power en ook te weinig opslag voor brandstof. Een draagraket daarentegen heeft veel meer te bieden. (Klein detail: ik heb een gebruikte band (linksachter) van de Endeavour. Mooie ronde glasplaat erop en...perfecte tuintafel!

Het is te duur. Zo'n Shuttle moet na een vluchtje weer helemaal gereviseerd en nagekeken worden. De Shuttle is naar verhouding ontzettend groot en lomp. Dat maakt het mogelijk complete laboratoria, zonnepanelen voor de Hubble (of die hele satelliet zelf) en wat al niet meer mee te nemen, maar door die zee van ruimte kost het verschrikkelijk veel brandstof om dat allemaal in beweging te zetten. Dat maakt wegwerpraketten snel interessanter; wil je vracht naar boven sturen, dat pak je een Ariane, gaat het om mensen dan pak je een Sojoez. Die laatste heeft nog een ander voordeel; daarvoor hoeft geen dure waterstof geproduceerd te worden. Tank 'm af met gewone kerosine en vloeibare zuurstof, en daar gaat ie.

De spaceshuttles zijn gewoon aan vervanging toe . omdat hij gewoon versleten is na al die vluchten .

Sinds de Koude Oorlog ten einde is zitten de Amerikaanse belastingbetalers niet meer te wachten op miljardenverslindende prestigeprojecten zoals de bemande ruimtevaart. Alle mooie plannen voor de voortzetting van het shuttleprogramma zijn de kast in geschoven en de shuttles zelf zijn te oud en afgeragd om nog veilig de ruimte in te kunnen. Daar gaat mijn kleine meisjesdroom...

Te duur en zwaar verouderd zijn de redenen dat ze uit de vaart worden genomen (helaas).

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100