Hoe noemen we de vorm van de maan tussen half en vol?

Vanavond kwam deze vraag voorbij bij BBC's Eggheads. Zij hebben daarvoor: "gibbous". Is er ook oon Nederlands woord voor? (zoals sikkel voor tussen nieuw en half)

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

De vier verschillende vormen van de maan worden de schijngestalten genoemd. Deze heten: - nieuwe maan (de maan is niet te zien), - eerste kwartier (alleen de rechterhelft is te zien), - volle maan (de hele voorkant is te zien), - laatste kwartier (alleen de linkerhelft is te zien). De periode tussen nieuwe maan en volle maan heet: wassende maan. Die tussen volle maan en nieuwe maan heet: afnemende maan.

Bronnen:
http://www.astronomie.nl/#!/kids/weetjes/_...

Mijn woordenboek *omschrijft* in dit geval de vertaling van gibbous, omdat er in het Nederlands dus geen goed woord voor bestaat. Want de normale vertalingen voor gibbous: “bol, bultig, uitpuilend” zijn in het Nederlands niet geschikt om er de schijnbare vorm van de maan tussen half en vol mee te beschrijven. Het woordenboek stelt daarom: “(van maan) tussen half en vol”. Het antwoord op de vraag is dus: wij hebben daar in het Nederlands geen woord voor, en daarom moeten we de vorm beschrijven.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100