Kan je door een spiegel in het verleden kijken?

Hallo allemaal,

Een maat van mij kwam met de volgende theorie af: Stel je plaatst op x-aantal lichtjaren van de aarde een Grote spiegel. Dan kijk je via een telescoop naar die spiegel, kan je dan in het verleden kijken? Ik weet dat dit in de praktijk onmogelijk is maar zou dit lukken in theorie?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Hoi Dries, ik weet niet of je met mijn kort door de bocht antwoord (ja, en je kunt niet anders) blij bent als je verder hebt gelezen. Hier een wat meer gedetailleerd antwoord. Als je in een gewone spiegel kijkt, zie je namelijk jezelf -- maar wel zoals je zeer kort geleden daar stond, zat of lag. Stel je staat 1,5 meter van die spiegel af. Het licht moet nu 3 meter afleggen (van jou naar de spiegel + weer terug) zodat jij jezelf ziet. Het licht gaat snel: 300.000 kilometer per seconde. Die 3 meter gaat dus in 1/100.000.000 ste van een seconde -- een miljardste seconde; best kort. Maar het is wel tijd. Stel je zet de spiegel 1000 x verder weg, dus op 1,5 km afstand. je kunt jezelf dan nog best zien, met een verrekijker. Dan doet het licht er nog 'maar' 1 miljoenste seconde over. Stel dat de eerste maanwandelaars een spiegel op de maan hadden neergezet waar jij in kunt kijken (met een telescoop of zo), dan zou het licht circa 750.000 kilometer heen en weer moeten en zou je jezelf zien zoals je 2 seconden geleden was. Maar nu de grap: wat je zult zien, daarop moet je wachten. Want alles begint pas te werken NADAT je die spiegel daar hebt neergezet. Stel je voor dat die spiegel 50 lichtjaar van ons af stond, en daar al in een ver verleden was neergezet. Dan kon je 50 (heen) + 50 (weer terug) = 100 jaar in de tijd terug kijken. Dus gaat de truc van je maat niet op; zijn opa had die spiegel er al neer moeten zetten! Toch krijg je nu het ' happy' end te horen: Kijk je naar de sterren, dan zie je die inderdaad zoals ze in het verleden waren. Als je kijkt naar de zon, zie je die zoals die 8 minuten geleden was. Kijk je naar Sirius (helderste ster aan de hemel, de planeten zijn geen sterren) dan kijk je al 8.6 jaar in het verleden terug. Dat van Arcturus 36 jaar terug, dus in 1978; het licht van Regulus in de Leeuw 84 jaar terug, in 1930. Van de poolster al 680 jaar geleden (dus in 1334, de riddertijd) uitgezonden; Dat van de helderste ster in Orion (Rigel) 900 jaar terug dus in 1114; van Deneb, hoofdster van de Zwaan, 1600 jaar geleden: in het jaar 414, lang voor Karel de Grote. Al dier sterren staan in onze ' eigen' melkwegstelsel. Kijk je daarbuiten, dan zie je bijv. de Andromedanevel -- maar wel zoals die 2,5 miljoen jaar terug was. en met verder weg gelegen melkwegstelsels kijk je nog verder terug in de tijd. Overigens gaat het 'meten van tijd' op deze schaal moeilijker, je krijgt te maken met de relativiteitstheorie en quantumfysica. zie ook de bronnen.

Bronnen:
http://nl.wikipedia.org/wiki/Algemene_rela...
http://nl.wikipedia.org/wiki/Lichtsnelheid...
The Observer' s Book of Astronomy...

Ja, dan kijk je in het verleden. Als je een heeeeeeeeele grote spiegel hebt een hele goeie ogen, maar het was theorie. Het duurt een paar lichtjaar voor het beeld de spiegel bereikt heeft, en als jij er naar kijkt duurt het weer een paar lichtjaar voor het beeld je netvlies bereikt, dus je moet er wel even de tijd voor nemen. Televisie is sneller. Als je nu naar de sterren kijkt, kijk je in feite ook in het verleden. En wel verder dan een paar lichtjaartjes. Alleen gebeurt er zo weinig spannends voor het ongeoefende oog...

Ja hoor geen theoretisch geen probleem. Dat is dan net zoiets als een echoput, je hoort/ziet iets dat al eerder is gebeurt omdat het geluid/licht wordt weerkaatst.

Nee dat kan niet. Je moet die spiegel dan naar die plek brenhen en dat kan njet sneller dan het licht. Dus al het licht dat weerkaatst wordt is op zijn minst gelijk met je vetrokken. Stel dat je weet dat er daar ergens groene mensjes wonen en je die een bericht stuurt om een spiegel te sturen dan nog werkt het niet omdat de boodschap ook niet sneller dan het licht gaat. Toegevoegd na 6 minuten: Een ander probleem is dat als de groene mensjes spontaan een spiegel goed neergezet hebben, bijvoorbeeld op 50 lichtjaar afstand, 50 jaar geleden, dat dan de hoeveelheid licht die terug komt zo weinig zal,zijn dat je waarcschijnlijk nauwelijks informatie terug krijgt. Toegevoegd na 2 uur: Aanvulling. Als je in een handspiegel kijkt kijk je al in het verleden, ook al is het maar een fractie vam een fractie van een fractie van een seconde. Ik heb de vraag geinterprteerd als dat je substantieel ver in het verleden wilt kijken. Daarnaast neemt de hoeveelheid stralingmaf met het kwadraat van de afstand. De aarde kaatst maar een deel van het zonlcht weg de ruimte in dus als je een paar jaarnterugnwilt kijken verdwijnt al heel veel informatie. Hetnis niet voor niets heel ingewikkeld en moeilijk om planeten bij andere sterren te detecteren, feitelijk kunnen we die jiet eens ien maar constateren we het bestaan uit secundaire effecten. Een spiegel versterkt alle voorgaande verzwakkingen van een signaal. Kortom het is niet mogelijk.

Alles wat je ziet, of het nu wel of niet in een spiegel is, is het "verleden". Al is dat dan maar heeeeeeeeel even geleden. Het licht doet er altijd enige tijd over om de afstand tussen het object waar je naar kijkt en je oog te overbruggen. In het normale leven is dat zo kort dat het niet stoort.

Dus stel, Er leven 200 miljoen lichtjaren hier vandaag ook wezens. En die hebben dan een mega grote telescoop. Dan zouden ze dus dinosouriërs zien als ze naar de aarde kijken. In theorie natuurlijk.

Als je de zon onder ziet gaan dan is dat al 7 minuten en 38 seconden geleden gebeurt, als wetenschappers sterren zit sterven dan is dit al oud nieuws maar een miljoen jaar oud, maar ook in de badkamer zie je het verleden, je kijkt in de spiegel maar het licht moet die afstand van 2x 1,5 meter afleggen, dus je ziet je zelf maar dan iets van 0,000000001 seconde later

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100