Is de zon altijd op dezelfde afstand van de aarde? Zo neen, wanneer het verst en wanneer het meest dichtbij?

Dat de maan niet steeds op dezelfde afstand staat van de aarde, hebben we laatst gezien, want toen was de maan voor het menselijk oog extra groot. Maar hoe staat het met de zon t.o.v. de aarde?

Weet jij het antwoord?

/2500

De aarde heeft ook een klein verschil in afstand Afstand tot Zon gemiddeld 1,496×10^8 km Aphelium 1,5210×10^8 km, langste afstand, rond 3 januari Perihelium 1,4709×10^8 km, kortste afstand, rond 4 juli http://nl.wikipedia.org/wiki/Aarde_(planeet) Toegevoegd na 2 uur: Excuus, heb datums omgedraaid. Moet zijn: Aphelium 1,5210×10^8 km, langste afstand, rond 4 juli Perihelium 1,4709×10^8 km, kortste afstand, rond 3 januari

De afstand tussen de aarde en de zon is niet altijd hetzelfde. Dat komt doordat de baan van de aarde geen mooie cirkel is. De cirkel is een beetje uitgerekt. Zo'n uitgerekte cirkel noemen we een ellips. In de winter staat de aarde het dichtst bij de zon. Het punt waar de aarde dan staat noemen we het perihelium (peri betekent dichtbij, en helios betekent zon). Het perihelium is dus het punt in de baan van een planeet waar de afstand tot de zon het kleinst is. Het tegen-overgestelde punt heet het aphelium (apo betekent veraf). Het aphelium is het punt waar de afstand tot de zon dus het grootst is.Dat de aarde juist in de winter het dichtst bij de zon staat verbaast je misschien. Toch is het echt waar. Maar de seizoenen ontstaan ook niet doordat de afstand aarde - zon niet altijd hetzelfde is. Zóveel scheelt dat ook niet. Nee, de seizoenen ontstaan door de schuine stand van de aardas, weet je nog wel? Als de aarde in het perihelium staat bedraagt de afstand tot de zon 147,1 miljoen kilometer (kleinste afstand). In het aphelium is de afstand 152,1 miljoen kilometer (grootste afstand).

Bronnen:
http://www.sterrenkunde.nl/index/encyclope...

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100