wat als de aarde met een andere snelheid om de zon zou draaien?

Weet jij het antwoord?

/2500

Als zou de aarde sneller gaan om de zon krijg je kortere zomers en winters en lentes en herfts dus ook kortere jaren Als zou de aarde langzamer gaan om de zon krijg je langere seizoenen en een langer jaar

Denk aan de ouderwetse emmer met water die je rond zwaait. Het water blijft onder in de emmer zitten door de middelpuntvliedende kracht. De enige reden dat de emmer met water niet weg vliegt is de tegenkracht die jij met je arm uitoefent. Hoe harder je draait, hoe harder het water in de emmer gedrukt wordt hoe meer kracht je arm uit moet oefenen. In de ruimte is er geen arm die de planeten vast houdt. Daar wordt die rol door de zwaartekracht gespeeld. De zwaartekracht van de zon om precies te zijn. Zwaartekracht wordt zwakker naarmate we verder van de massa van de zon vandaan gaan. Op dit moment is de zwaartekracht van de zon precies goed om de aarde mooi in zijn baan te houden. De krachten zijn in evenwicht. Wanneer de aarde zou versnellen, dan wordt daardoor de kracht die haar naar buiten drukt groter. Net zoals het water harder in de emmer wordt gedrukt. Ze zal daardoor verder van de zon vandaan komen te staan, waar de zwaartekracht van de zon minder sterk is. Hierdoor zal ze nog verder van de zon komen te staan. Uiteindelijk zal de aarde in een spiraalvorm steeds verder van de zon komen. Andersom, wanneer de aarde haar omloop om de zon zou vertragen, dan zou ze naar binnen, richting zon gaan vallen. Daar is de zwaartekracht van de zon weer sterker waardoor de aarde weer meer richting zon zou vallen. Ook hier ontstaat dus een spiraalvorm, maar dan naar binnen toe. Dat de krachten in evenwicht zijn is dus wel een fijn gegeven.

Dan zou de afstand tot de zon ook af- of toenemen, hoe verder weg hoe langer een dag duurt . De lichtopbrengst zou ook veranderen en daarmee de gemiddelde temperatuur en het klimaat.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100