Wat doet de donkere materie voor ons op aarde?

We hebben gezien dat op de grote schaal van het universum, het universum uit elkaar trekt/duwt. Maar daarin kijken we dus vanuit de aarde naar heel ver weg.

Wat voor invloed heeft deze energie om dingen die heel dicht bij ons staan. En nog kleiner op atoom niveau (de bouwstenen van alles).

Weet jij het antwoord?

/2500

http://nl.wikipedia.org/wiki/Donkere_materie

Bronnen:
http://nl.wikipedia.org/wiki/Donkere_materie

Op dit moment is de donkere materie (of, meer algemeen, donkere energie) een puur hypothetisch iets. We zien dingen gebeuren die we met onze huidige theorieën niet kunnen verklaren. Er moet iets aan de hand zijn. Misschien zijn de theorieën verkeerd, misschien zijn ze onvolledig, misschien is er een effect aan het werk dat we nog niet kennen. De donkere materie gaat uit van het laatste: dan zouden de huidige theorieën gewoon geldig blijven, maar is er een extra materie nodig die we niet op een andere manier kunnen zien. Dit is de bekendste mogelijkheid. De andere twee (verkeerde of onvolledige theorieën) worden ook bestudeerd, maar dat is natuurlijk veel moeilijker uit te leggen. Goed, ALS er dan donkere materie of energie bestaat, merken we daar op aarde helemaal niets van. Als we er iets van hadden gemerkt, hadden we het al lang ontdekt, of in ieder geval makkelijker kunnen bestuderen. Nu kunnen we (de effecten van) de hypothetische donkere materie alleen bestuderen door te kijken naar de bewegingen van ver verwijderde melkwegstelsels, of clusters van melkwegstelsels. Ook botsende melkwegstelsels en zwarte gaten worden bestudeerd. In de Bronnen heb ik een paar interessante links gezet. Over donkere materie, maar ook over de "big rip", die zou kunnen optreden wanneer de expansie van het heelal inderdaad steeds maar sneller zal blijven gaan - een versnelling die op dit moment aan de gang is, maar die nog behoorlijk raadselachtig is. (De Engelstalige Wiki bevat onderaan een aantal verwijzingen naar gerelateerde onderwerpen.)

Bronnen:
http://en.wikipedia.org/wiki/Big_Rip
http://nl.wikipedia.org/wiki/Big_Rip
http://nl.wikipedia.org/wiki/Donkere_materie
http://www.space.com/scienceastronomy/big_...

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100