hoe blijft een ruimtecapsule tijdens de omwentelingen rond de aarde op steeds dezelfde hoogte/afstand ?

Weet jij het antwoord?

/2500

Daar hebben ze kleine raketjes voor die de hoogte en positie op niveau houden. Robby BB

Doet die ruimtecapsule ook niet, hij zakt terug af naar de Aarde door de zwaartekracht. Zo nu en dan dient men terug hoogte te winnen door de motoren te starten. Ruimtecapsules/stations hangen niet echt heel hoog. Het ISS heeft een hoogte van ongeveer 400 Km. Er bestaat ook zoiets als een geostationaire sattelliet, deze draaien syncroon mee met de Aarde, hun hoogte (rond de 38.000 Km) zorgt ervoor dat ze snelheid genoeg hebben om niet naar Aarde te vallen en ze gaan ook net niet snel genoeg om hun baan om de Aarde te verlaten.

Door een mengeling van zwaartekracht en middelpuntvliedende kracht wordt de ruimtecapsule tegelijk weggeduwd van de aarde(middelpuntvliedende kracht) en aangetrokken door de aarde(zwaartekracht). Toch wordt de capsule langzaam naar de aarde getrokken. p.s.: Zo blijven planeten ook rond de zon draaien.

Omdat de satelliet redelijk dicht bij de aarde zijn rondjes draait, is er nog sprake van een, zeer dunne, atmosfeer. De satelliet wordt dus door botsingen met deeltjes afgeremd en daardoor komt deze in een steeds lagere baan terecht. Het terugzakken heeft dus niets te maken met de zwaartekracht: in een volledig vacuüm zou de beweging eeuwig doorgaan.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100