Zijn er ook nog 'zwervende' sterren?

Maw behoren alle sterren toe aan een soort sterrenstelsel (zoals het melkweg) of zijn er ook sterren bij die 'zoekende' zijn, als het ware niet om een duidelijk zwart gat van een stelsel draaien.
Het lijkt er immers op dat alle sterren die we zien (met alleen onze ogen) in de open hemel net niet behoren tot het melkwegstelsel die soms zo duidelijk zichtbaar is. Maar blijkbaar behoren deze toch tot ons melkwegstelsel. Maar zitten er toch niet ergens een paar die 'zwervend' zijn, al dan niet zichtbaar met het blote oog?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Er zijn sterren die bezig zijn de melkweg te verlaten, en waarschijnlijk zijn er al heel veel sterren die los tussen de sterrenstelsels bewegen en nergens meer bij horen. Er zijn twee mechanismen waardoor dit kan gebeuren. Het eerste is als sterrenstelsels botsen, dan kunnen sterren naar alle kanten worden geslingerd. Het tweede is als van een dubbelster een ster wordt verzwolgen door het centrale zwarte gat. De andere ster van het dubbelstersysteem wordt dan weggeschoten met een snelheid die groter kan zijn dan de ontsnappingssnelheid van de melkweg en daarmee de welkweg verlaten.

Bronnen:
http://www.astrostart.nl/archief5.php?suba...

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100