Staat de zon stil ?

Staat de zon stil in ons stelsel?

Weet jij het antwoord?

/2500

Ja.

In ons zonnestelsel staat de zon stil in het middelpunt. Hij draait wel om zijn as trouwens. Ten opzichte van ons sterrenstelsel beweegt de zon (met heel het zonnestelsel erom heen) wel en ook nog eens met een enorme snelheid.

In ons stelsel wel. Maar ons stelsel raast wel met een vaart van 300 m/s, dus ongeveer de lichtsnelheid, door het heelal.

Nee. De zon voldoet eens in de 250 miljoen jaar een baan om het centrum van het melkwegstelsel, preceis zoals wij jaarlijks een baan om de zon draaien. Om het antwoord verder nog nauwkeuriger te maken, nee, zelfs ten opzichte van dit zonnestelsel staat de zon niet stil. De planeten draaien namelijk niet om de zon, maar om een gedeeld middelpunt. Vanwege het immense verschil aan massa zit dit gedeelde middelpunt wel in de buurt van het centrum van de zon, maar de zon draait hier ook omheen, en staat dus ook op die manier niet stil. Toegevoegd na 6 minuten: En natuurlijk nog de draaiing om de eigen as, die niet over de gehele zon met hetzelfde tempo gebeurt.

Stilstand komt niet voor in de natuur. alles beweegt gelijkmatig(uniform). Alles in het heelal draait zijn baantje, ook de zon, en het is te verwachten dat ook het heelal als totaal in een baan draait. Kijk eens naar bijgaand fimpje: http://www.youtube.com/user/f33dth3f1r3#p/u/8/z7647xMoVNQ

Nee, het sterrenstelsel staat niet stil, dat vliegt met duizenden kilometer per seconden door het heelal, en dan staat de zon niet eens stil, die vliegt met honderden kilometer per seconde door de ruimte... Ik zal je zeggen dat NIETS, maar dan ook niets stil staat, alleen soms staat de tijd stil voor jou in ervaring, maar dat duurt niet lang voor je weer ontwaakt...

De zon staat niet stil, ook al lijkt dat zo omdat de aarde om de zon draait. De zon maakt deel uit van het sterrenstelsel. Sterrenstelsels zijn grote verzamelingen sterren. Net als de andere sterrenstelsels draait ons sterrenstelsel (de melkweg) rond zijn centrum. Een rondje rond het centrum van het melkwegstelsel duurt maar liefst 200 miljoen jaar! En toch bewegen de zon en haar planeten behoorlijk snel: ze draaien met 230 kilometer per seconde rond het centrum van de melkweg. Dat is 10 keer sneller dan de aarde rond de zon draait.

Aangezien de zon centraal staat in ons zonnestelsel en de planeten rond de zon draaien en niet de zon rond de planeten. En omdat de zon een ster is en een ster tot het sterrenstelsel(Melkweg) behoort, en een ster ook rond zijn centrum draait. Staat de zon dus niet stil

De zon staat absoluut niet stil. De planeten die er omheen draaien trekken aan de zon vanuit steeds veranderend posities. Ook draait de zon zelf om zijn as, heb ik vernomen. Onze melkweg zelf draait heel langzaam en wij zitten in de arm er van. Omdat ook nog het heelal aan het uitdijen is . is er van stiulstand geen sprake.

Onze Zon zit in een baan rond het centrum van de Melkweg, dus ook de Zon zit net als onze Aarde in een bepaalde baan in het universum. Zoals de Aarde continue moet versnellen en vertragen om in deze baan te kunnen blijven, zo zal ook de Zon "af en toe" moeten versnellen en vertragen om rond het centrum van de Melkweg te kunnen blijven draaien. De afstand vanaf de Zon naar het centrum van de Melkweg bedraagt ongeveer 25.000 lichtjaar. De Zon zelf draait rond dit centrum, met zo'n 900.000km/u. Die 900.000km/u is natuurlijk ook maar een relatieve snelheid, zolang wij geen nulpunt van beweging kunnen bepalen zal er nooit een absolute snelheid kunnen bestaan.

Bronnen:
http://www.vkblog.nl/bericht/158288/De_sne...

Als antwoord kan ik je bijgaande sketch van Monty Python van harte aanbevelen, hierin wordt het nog eens haarfijn uitgelegd (en nu maar oefenen om mee te kunnen zingen!) The galaxy song.

Bronnen:
http://www.youtube.com/watch?v=buqtdpuZxvk

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100