Op dit moment fonkelt er een heldere ster/planeet in het westen (laag). Welke is dit?

Toegevoegd na 2 uur:
Edit: ik denk dat het Spica was. Het leken ook 2 sterren tegen elkaar te zijn en nu lees ik dat Spica uit 2 sterren bestaat. Weet niet of je dit met het blote oog kunt zien?

Toegevoegd na 23 uur:
Edit volgende dag: het is Arcturus, een "rode reus" en een van de helderste sterren aan de hemel (Wikipedia). Ik zei gisteren al dat hij roodachtig leek,dit klopt dus. Hij staat linksonder het begin van de steel van de Grote beer.
Bedankt allemaal voor jullie reacties :)

Weet jij het antwoord?

/2500

Er is nu een sterren regen van de Perseïdenzwerm. Dit is wat je waarschijnlijk bedoelt?

Het kunnen Vega zijn in het sterrenbeeld Lier. Op bijgaande kaart ziet u een beeld van de westelijke sterrenhemel deze nacht om 1h30. Toegevoegd na 1 uur: Op onderstaande link kan u zelf nagaan wat u gezien heeft en in de toekomst nog kan zien. Zelf de datum, uur en richting aangeven invullen en u krijgt een hemelkaart.

Bronnen:
http://hemel.waarnemen.com/applets/hemelkaart.cgi
http://hemel.waarnemen.com/applets/printhe...

Misschien toch Mars en Saturnus. Mars was de helderste en onderste van de twee. Ze gingen onder om resp. 22h49 en 23h11. Je zou ze dus nog om half elf gezien kunnen hebben. Maar ze stonden ruim 3 graden van elkaar, dus "aan elkaar geplakt" klopt dan niet. De sterrenhemel-app toont soms ook sterren en planeten die onder de horizon staan. Je kijkt dan als het ware door de aarde heen. In werkelijkheid zie je die objecten dan natuurlijk niet, hoewel de richting op zich juist is. Ik denk dat je ergens een optie kunt instellen om dat uit te schakelen. Spica was al iets eerder ondergegaan en is zwakker dan de beide planeten. Spica is weliswaar een dubbelster, maar dit kan alleen uit het spectrum worden afgeleid en nooit direct waargenomen, ook niet met een telescoop. Ook Wega moet worden uitgesloten, die stond helemaal nog niet zo laag om die tijd. Ook Wega is niet als dubbelster te zien. Een verwarring met de meteorenzwerm Perseïden is ook onwaarschijnlijk. Dit zijn kortdurende, snelbewegende lichtverschijnselen die maximaal enkele seconden zichtbaar zijn.

Bronnen:
http://nl.wikipedia.org/wiki/Spica

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100