Hoe houden ze de spiegels van die grote telescopen schoon?

Ik bedoel, als de deuren open staan, dan staan die spiegels toch bloot aan zand, stof, vogelpoep en beestjes? Als ze naar de sterren kijken?

En als je er met een zachte doek overheen gaat ruineer je een miljoenenspiegel... dus toen vroeg ik mij af... hoe houden ze dat schoon dan?

Toegevoegd na 47 minuten:
*antwoordman...kom dr maar in.

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Deze spiegels zitten zoveel mogelijk opgesloten en worden alleen in stelling gebracht als ze hun werk moeten doen. Ze moeten behoorlijk verontreinigd zijn voordat dat parten gaat spelen, wat vogelpoep is nauwelijks van invloed, tenzij je dat verkeerd verwijdert en krassen op de metaallaag maakt. Bij vuil doet dat stukje spiegel gewoon niet mee aan het licht-vangproces. Zitten er echter krassen op het metaal, dan is dat veel erger, dat geeft echt verstoring. De metaallaag op het glas is super dun en super gelijkmatig. Over de metaallaag zit vaak een coating. Zelf maak ik vaak laserspiegels schoon, deze zijn mogelijk nog kwetsbaarder. Ik gebruik water met een soort zeep, spoel vuil dus weg met demiwater en vervolgens droog ik de lens met tissuepapier en aceton Bij grote spiegels zal het niet veel anders zijn. Wrijven of andere mechanische bewerking is uit den boze, zelfs met persluch mal je alleen lage druk gebruiken, stukjes materiaal kunnen anders losgescheurd krassen veroorzaken.

De grote spiegels, zoals die van de Keck, worden - ik meen eens per jaar - periodiek opnieuw gepolijst. Toegevoegd na 2 minuten: (De kleineren wellicht ook - er zullen echte specialisten zijn die dat voor je kunnen doen.) Toegevoegd na 8 minuten: Wat die vogelpoep betreft: ik denk dat de astronomen gewoon zelf regelmatig de spiegel schoonmaken, maar wellicht alleen als ze rotzooi op de spiegel zien. Stof kunnen ze er af blazen. (Ook wel mechanisch, denk ik.) De wat grotere telescopen staan trouwens vaak op plaatsen waar weinig vogels komen: op kale bergtoppen. Ook kan ik me voorstellen dat er in sommige gevallen een afdekglas gebruikt wordt, al ben ik dat nog niet tegengekomen (maar ik ben dan ook geen telescoopexpert).

Welnu, schoonmaken is mogelijk. Maar het is verstandig om dat alleen te doen als het echt noodzakelijk is. Het beste is in het algemeen om er gewoon af te blijven. Vervuiling is zoveel mogelijk te voorkomen door de optiek wanneer hij niet gebruikt wordt goed af te dekken en droog te houden, en bij gebruik de spiegel of het objectief nooit aan te raken.

Bronnen:
http://www.dekoepel.nl/sterrenkijker/onder...

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100