Kun je op de maan geluiden maken?

Stel, je zet je geluidsinstallatie op de maan.
Is dat geluid dan nog hoorbaar wat verder op?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Slechts in zeer beperkte mate. Howel de atmosfeer van de maan te verwaarlozen is, is ze er wel, zodat er wel degelijk trillingen kunnen worden doorgegeven. Het zal echter niet echt ver dragen: door de geringe aantrekkingskracht van de maan kan ze de gassen die de atmosfeer vormen niet lang vasthouden. Als de moleculen een snelheid van meer dan 8500 km/u halen kunnen ze aan de zwaartekracht ontsnappen. Dat houdt niet tegen dat moleculen zich ook parallell aan het oppervlak kunnen bewegen en zo een trilling kunnen overbrengen. Slechts in een volledig vacuüm kan geluid niet overgebracht worden.

Bronnen:
http://wibnet.nl/hoe-zit-dat/waarom-heeft-...

Nee, want voor geluid heb je trillingen in de atmosfeer nodig, en er is geen atmosfeer op de maan. Hooguit kan het geluid via de grond worden doorgegeven, maar dat is dus niet 'hoorbaar'.

Nee. Niet in buurt van de geluidinstallatie en niet verderop. Zonder lucht geen geluidsvoorplanting. (nou ja, je kunt proberen het oppervlak van de maan in trilling te brengen, dat wel). Overigens vliegen de onderdelen van de luidsprekers je om de oren als je ze gebruikt zonder de dempende lucht, dus zal je feestje van korte duur zijn ;)

Dan hoor je niks, geluid heeft namelijk iets van een atmosfeer nodig om zeer voor te planten. En op de maan is geen atmosfeer aanwezig. Of beter gezegd een te kleine atmosfeer minder dan 1%.

Bronnen:
http://zenitvragen.blogspot.com/2005/02/de...

Ja, maar alleen voor een toehoorder. De astronauten communiceerden toch ook met elkaar en met houston of hun commandocentrum. Toegevoegd na 2 minuten: Als je een astronout op de maan op zijn helm tikt zal hij dat toch horen!?

Geluid maken kan je altijd, in die zin dat je binnen je ruimtepak kunt praten en dat ook weer horen. of als je een station op de maan hebt, zal er in dat ruimtestation ook leeflucht zijn, en dan kan je ook gewoon geluid maken en horen. Maar op de maan 'buiten' heeft het weinig zin, er is geen lucht die meetrilt dus er is geen transport van de trillingen tot aan de toehoorder.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100