Ook in de interstellaire ruimte zit massa onder een ultrahoogvacuüm. Zou deze missende massa de 85% donkere materie kunnen zijn?

Mijn hoogst genoten opleiding is MTS-Wtb en ik denk als een werktuigbouwer. Een absoluut vacuüm (0 Pa) kan niet bestaan, maar een ultrahoogvacuüm in de interstellaire ruimte wel (ongeveer 13 nPa). Tussen de sterren zal dus een minieme hoeveelheid massa bestaan. Omdat het Heelal wordt gemeten in lichtjaren hebben we het over een enorm volume.

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

We hebben het inderdaad over een enorm volume. Maar het bestaan van deze interstellaire materie is al lang bekend. Dus ook de massa (de hoeveelheid kilogram per kubieke lichtjaar). En daarmee de zwaartekracht die deze massa uitoefent. Hiermee is dus al lang rekening gehouden in alle berekeningen. Toch blijkt dat er meer zwaartekracht is, ook als je rekening houdt met de interstellaire materie. Die extra zwaartekracht wordt ergens door veroorzaakt. Die veroorzaker noemen we, bij gebrek aan enige kennis, 'donkere materie'.

Nee, want je geeft een berekening. En de ontbrekende massa is niet met enige berekening te verklaren. Je moet iets verzinnen, wat *echt* nieuw is.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100