Twee stipjes die in dezelfde baan vliegen, met slechts één minuut ertussen - dat zijn in ieder geval geen satellieten. Satellieten kunnen eventueel wel in dezelfde baan zitten, maar dan vliegen ze niet zo enorm dicht achter elkaar.
Ik denk dat het toch om vliegtuigen gaat. Voor vliegtuigen is een afstand van één minuut wel gebruikelijk.
Je stelde je vraag om 23:42, en je schrijft "Ik zat zojuist op het dak naar de hemel te kijken". Dat betekent dat die lichtpuntjes ongeveer om 23:30 overvlogen.
Op dat tijdstip, en in deze tijd van het jaar, is het hier op het aardoppervlak al donker, maar hoog in de lucht schijnt de zon nog. Dat komt doordat de zon nu bijna op zijn hoogste punt aan de hemel staat (overdag), en dus 's nachts niet zo diep onder de horizon zakt.
Je kunt dat goed zien door op dat tijdstip naar de hemel te kijken - je ziet dat de hemel niet zwart is zoals in een winternacht (wanneer de zon wél diep onder de horizon zakt), maar nog een duidelijke blauwige glans heeft, vooral (op dat tijdstip) in het noordwesten, daar waar de zon op dat moment staat.
Vliegtuigen op doorreis, die hoog over ons land vliegen, bevinden zich nog lang in de stralen van de (voor hen nog) ondergaande zon.
Daarom denk ik dat je twee vliegtuigen hebt gezien die achter elkaar aan vlogen over dezelfde "luchtsnelweg". Je ziet alleen een puntje doordat het vliegtuig op die grote hoogte zo klein lijkt.
Het puntje wordt langzaam feller naarmate het vliegtuig dichterbij komt; dit kan ook te maken hebben met de hoek waaronder de zonnestralen op de onderkant van het vliegtuig reflecteren. Wanneer het vliegtuig de nacht invliegt, gaat (vanuit het vliegtuig gezien) de zon onder, en zie jij het vliegtuig donkerder worden.