Wat waren die lichtpuntjes in de hemel?

Ik zat zojuist op het dak naar de hemel aan het kijken, zag ik een wit puntje steeds feller worden, en daarna weer steeds donkerder, en 1 minuut later was in precies dezelfde baan weer een lichtpuntje te zien.
Ik weet heel zeker dat het geen vliegtuig, dus dan ga ik ervan uit dat het een satelliet is.. Wat voor satellieten kunnen het geweest zijn dat ze precies dezelfde baan afleggen?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Gps, Zover ik bij aardrijkskunde heb geleerd =)

Dat kunnen er zoveel zijn, al denk ik al snel aan een van de 64 Iridium satellieten. Thuraya, inmarsat en GPS hangen Geo-stationair. Dus die kunnen het niet zijn. Het zijn satellieten die rondjes om de aarde draaien. Er draaien er zoveel meer rond de aarde, daar zou weinig zinnigs over te zeggen zijn... Toegevoegd na 7 minuten: Correctie, de GPS sats zijn btw niet stationair, maar draaien in 12 uur een rondje om de aarde. Gaan dus te langzaam.

Hij bedoelt denk ik sattelieten die o.a. GPS navigatie mogelijk maken.

Twee stipjes die in dezelfde baan vliegen, met slechts één minuut ertussen - dat zijn in ieder geval geen satellieten. Satellieten kunnen eventueel wel in dezelfde baan zitten, maar dan vliegen ze niet zo enorm dicht achter elkaar. Ik denk dat het toch om vliegtuigen gaat. Voor vliegtuigen is een afstand van één minuut wel gebruikelijk. Je stelde je vraag om 23:42, en je schrijft "Ik zat zojuist op het dak naar de hemel te kijken". Dat betekent dat die lichtpuntjes ongeveer om 23:30 overvlogen. Op dat tijdstip, en in deze tijd van het jaar, is het hier op het aardoppervlak al donker, maar hoog in de lucht schijnt de zon nog. Dat komt doordat de zon nu bijna op zijn hoogste punt aan de hemel staat (overdag), en dus 's nachts niet zo diep onder de horizon zakt. Je kunt dat goed zien door op dat tijdstip naar de hemel te kijken - je ziet dat de hemel niet zwart is zoals in een winternacht (wanneer de zon wél diep onder de horizon zakt), maar nog een duidelijke blauwige glans heeft, vooral (op dat tijdstip) in het noordwesten, daar waar de zon op dat moment staat. Vliegtuigen op doorreis, die hoog over ons land vliegen, bevinden zich nog lang in de stralen van de (voor hen nog) ondergaande zon. Daarom denk ik dat je twee vliegtuigen hebt gezien die achter elkaar aan vlogen over dezelfde "luchtsnelweg". Je ziet alleen een puntje doordat het vliegtuig op die grote hoogte zo klein lijkt. Het puntje wordt langzaam feller naarmate het vliegtuig dichterbij komt; dit kan ook te maken hebben met de hoek waaronder de zonnestralen op de onderkant van het vliegtuig reflecteren. Wanneer het vliegtuig de nacht invliegt, gaat (vanuit het vliegtuig gezien) de zon onder, en zie jij het vliegtuig donkerder worden.

Dat waren de Iridium satellieten nummer 20 en 23. Date Local Time Intensity ( Mag) Alt. Azimuth Distance to flare centre Intensity at flare centre (Mag.) Satellite 07 Jul 02:48:54 -7 27° 314° (NW ) 5.9 km (W) -7 Iridium 94 07 Jul 02:56:18 -1 25° 317° (NW ) 40.7 km (W) -7 Iridium 55 07 Jul 23:15:48 -7 40° 38° (NE ) 3.5 km (W) -8 Iridium 20 07 Jul 23:16:45 -1 42° 37° (NE ) 33.3 km (W) -8 Iridium 23 08 Jul 02:50:09 -5 25° 318° (NW ) 11.7 km (E) -7 Iridium 31

Bronnen:
www.heavens-above.com

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100