Heb ik een vallende ster gezien? (zie extra uitleg)

Gisternacht rond half 1 zag ik dat de wolken oplichten alsof het onweerde waarna er meteen een soort rood-geelachtig vallend punt te zien was dat een spoor van licht naliet, het was maar heeel kort. Ik vraag mij af of het een vallende ster is omdat ik nergens iets lees over de oplichtende wolken. Dat was ook maar heel kort. Ik hoop dat iemand mij hierover iets kan uitleggen. Alvast bedankt!

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Een vallende ster kan zo fel zijn dat het (lichte) bewolking doet oplichten, zeker omdat je zegt dat het spoor van licht maar heel kort te zien was is de kans groot dat dit een vallende ster is. Als een vallende ster achter wisselende bewolking langs schiet (lichte en zware bewolking) dan kan het net onweer lijken (lichte bewolking laat het licht wel door, en zware bewolking niet, vandaar). Een meteoriet duurt over het algemeen langer, en dat kan zoveel ligt geven dat het 's nachts wel overdag lijkt. Een brandend neerstortend vliegtuig was het ook niet, die branden langer ;-) Ik hoop dat, als je een wens hebt gedaan, hij uitkomt! (maar hoop niet te hard :))

In Zeeland is vannacht een flinke vuurbal gezien richting de Noordelijke sterrenhemel, om 6 minuten voor half 1. Hierbij het filmpje! En dat is dan dus inderdaad een 'vallende ster', een stuk steen (meteoor) dat verbrandt in de atmosfeer. Hierbij ook nog een linkje naar de Werkgroep Meteoren, waar je je waarneming aan kunt doorgeven. Toegevoegd na 1 minuut: Er zijn trouwens al meldingen vanuit heel Nederland, dus het is hoogst waarschijnlijk dezelfde die jij gezien hebt.

Bronnen:
http://www.astro.uu.nl/~meteors/vuurbol.html
http://www.youtube.com/watch?v=h9Vu14IzF2A

Een vallende ster (meteoriet) verbrand doorgaand in de atmosfeer. Als deze zeer groot is (of hard of een lage snelheid heeft) kan het zijn dat hij niet helemaal opbrand zodat hij op aarde terecht kan komen. Daardoor komt hij zo laag dat hij wel degelijk de wolken kan doen oplichten.

Grappig. Ik heb vannacht ook rond half 1 heel kort een 'vallende ster' gezien, in Groningen. Deze ging inderdaad richting het noorden. Had een geel-groene gloed en was vrij groot/opvallend.

Jep een vuurbol ( dat is een meteoor/vallende ster met een magnitude hoger dan een bepaald getal, maar ik weet niet meer welke)

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100