Zou een satelliet aan een kabel kunnen vastzitten?

Ongeveer zoals je een steen aan een touwtje kunt rondslingeren.

Weet jij het antwoord?

/2500

Volgens mij nog niet aangezien er nog geen kabel is die sterk genoeg is om die afstand te kunnen overbruggen zonder te bezwijken aan het eigen gewicht. Komt die kabel er wel dan gaat dat inderdaad mogelijk zijn.

Nee. De kabel zou bijzonder lang moeten zijn. Hierdoor weegt de kabel bijzonder veel en zal het de satelliet uit zijn baan trekken. Daarnaast vangt zo een kabel wind, waardoor de positie van de satelliet ook verandert. En aangezien satellieten zoveel mogelijk een geostationaire baan moeten volgen, is een satelliet-on-a-string niet echt een goed idee.

Dit is theoretisch zeker niet onmogelijk en in wezen al bedacht door Arthur C. Clarke, die ook de geostationaire baan voorzag, in de vorm van de ruimtelift, die een contragewicht in de ruimte nodig heeft, wat in feite een satelliet is. "Ter ere van hem is de geostationaire baan ook bekend als de Clarke Orbit. Een ander denkbeeld van hem is de ruimtelift, een kabel tussen de aarde en een geostationaire baan, waarlangs een 'lift' mensen en materiaal relatief goedkoop naar de ruimte en terug kan transporteren. Er zijn steeds meer ingenieurs en onderzoekers die menen dat dit in de relatief nabije toekomst inderdaad een haalbaar concept is.'"

Bronnen:
http://en.wikipedia.org/wiki/Space_elevator
http://nl.wikipedia.org/wiki/Arthur_C._Clarke

Zoals al werd gezegd is dat mogelijk. De satelliet of het contragewicht zou dan in een Geostationaire baan om de aarde moeten draaien. Dat is ongeveer 35 786 km hoog. Vervolgens is er een supersterke en lichte kabel nodig tussen de aarde en de satelliet, bijvoorbeeld van superlange moleculaire koolstofketens. (Carbon Fiber)

Bronnen:
http://nl.wikipedia.org/wiki/Geostationaire_baan

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100