Ja,dat is correct: 4,6 % van het ons bekende heelal bestaat uit "gewone" materie (protonen,neutronen,elektronen = de zgn fermions=materiebouwende deeltjes),waarvan weer ca. 99 % (!) uit plasma bestaat (= zéér hoogenergetische gassen die uit geïoniseerde deeltjes bestaan) en de rest,dus slechts ca. 1 %, bestaat uitr gassen,vloeistoffen en vaste stoffen.
Sterren bestaan nagenoeg geheel uit plasma,dat in het centrum d.m.v. kernfusie wordt omgezet in zwaardere elementen (in onze zon: waterstofgas in helium).
Dan bestaat ca. 23 % van het heelal uit de zgn. donkere materie,exotische vormen van materie die waarschijnlijk uit fotino's,axino's,neutralino's e.d. bestaat (= niet-baryonische deeltjes)(baryons zijn uit drie quarks bestaande deeltjes,zoals neotrons en protons).
Deze donkere materie is cruciaal voor de samentrekking van sterrenstelsels en clustrale vorming (= groepering van melkwegstelsels) en is dus de "ruggengraat" van materievorming van het heelal en vult dus de gewone zwaartekracht a.h.w. aan.
En dan tenslotte de nóg geheimzinnigere "donkere energie": de kracht die het heelal versneld doet uitdijen.
Het is i.p.v. een samentrekkende kracht --zoals zwaartekracht--- een repulsieve,afstotende kracht die verantwoordelijk is voor het vormen van b.v. de Voids= enorme intergalactische ruimtes,welke dus in de toekomst steeds groter zullen worden (een proces van vele miljarden jaren).
Deze "dark energy" of donkere energie,waarover nog bijna niets beked is (eerst ontdekt door de astronoom Saul Perlmutter,toen deze de lichtsterkteverschuiving van supernova's Tpe 1a onderzocht,eind 80'er jaren),dan alleen dat hij er móet zijn om de versnelde uitdijing van het heelal te kunnen verklaren,vormt echter maar liefst de rest van waaruit ons heelal is opgebouwd: zo'n 72 % ! dus bijna driekwart ervan.