Hét vraag- en antwoordplatform van Nederland

Hoe vaak komt een bui van 20mm neerslag voor?

een jaar geleden
2.7K
Amadea
een jaar geleden
In Nederland of internationaal gezien?
Bordensteker
een jaar geleden
“[…] de kans op een bui met 20 mm (of meer) in een uur verdubbelt hierdoor, van ongeveer eens per 5 jaar in 1970-1999 tot eens per 2,5 jaar in het recentste tijdvak” (i.c. 2000-2011).
[url]https://www.knmi.nl/kennis-en-datacentrum/achtergrond/extreme-neerslagsom-in-herwijnen[/url]
[url]https://www.riool.net/klimaatontwikkeling-extreme-neerslag[/url]
Dit betreft Nederland.
SimonV
een jaar geleden
In Nederland momenteel één dag per jaar.
"Het gemiddeld aantal dagen met een neerslag van meer dan 20 mm varieert sterk van jaar tot jaar: van 1,1 dag per jaar (in 1921) tot aan 7,5 dagen per jaar (in 1998). " En tegelijk wordt gezegd:
"Extreme neerslag in Nederland is sterk toegenomen in de tijd. Het opvallendst is de toename in het aantal dagen met zware neerslag, dat wil zeggen: dagen met meer dan 50 mm neerslag ergens in Nederland. Dit aantal is sinds 1951 toegenomen met 70%. Evenzo is het aantal dagen per jaar met meer dan 20 mm neerslag in een etmaal sterk toegenomen."
?
https://www.clo.nl/indicatoren/nl0590-neerslag-extremen
Bordensteker
een jaar geleden
Dat gaat over neerslag gemeten over hele _dagen_ ; regen dus. De vraag hier gaat over _buien_ van meer dan 20 mm; dan gaat het over neerslag gemeten over een tijdvak van een uur. “In onze weersverwachting maken we onderscheid tussen buien en regen. Een bui duurt meestal maar kort, in het algemeen minder dan een uur. Wordt voor langere tijd neerslag verwacht uit een min of meer gesloten wolkendek of door een clustering van buien dan wordt gesproken van regen.”
https://www.knmi.nl/kennis-en-datacentrum/uitleg/buien “Als maat voor de buienintensiteit gebruiken we de intensiteit van de neerslag gedurende één uur. De reden hiervoor is dat er lange uniforme tijdseries beschikbaar zijn voor uurneerslag.”
https://www.knmi.nl/kennis-en-datacentrum/achtergrond/intensiteit-van-extreme-neerslag-in-een-veranderend-klimaat En waar blijkt de conclusie van één dag per jaar uit deze reactie?
SimonV
een jaar geleden
Vandaar mijn vraagteken. Ik wist dat mijn conclusie niet kon kloppen...

Heb je meer informatie nodig om de vraag te beantwoorden? Reageer dan hier.

Geef als eerste antwoord

Het is niet mogelijk om je eigen vraag te beantwoorden Je mag slechts 1 keer antwoord geven op een vraag Je hebt vandaag al antwoorden gegeven. Morgen mag je opnieuw maximaal antwoorden geven.

0 / 2500
Gekozen afbeelding